• Pauw Media

´Met private flexlease kun je alle kanten op'

BARNEVELD Langlopende contacten zijn vaak een obstakel om een auto te leasen, maar met het nieuwe concept van Suzuki zijn ze veel flexibeler.

Het leasen van een auto zien mensen meestal als een ´auto van de zaak'. Dat ook particulieren een leasecontract kunnen afsluiten, is minder bekend, hoewel het begrip langzaam ingeburgerd raakt, merkt Wilco van der Vliet bijna dagelijks. Als verkoopmanager van Autobedrijf Kroon in Barneveld viel hem op dat zijn klanten wel belangstelling toonden voor het leasen van een auto, maar moeite hadden met de voorwaarden van het contract.

LOOPTIJD „Leasecontracten worden vaak voor de zakelijke rijder gezien", legt hij uit. „Met de komst van private lease is het voor particulieren mogelijk om te leasen. Bezwaar was echter dat er per jaar maximaal tienduizend kilometer met de lease-auto gereden mocht worden. Werd dat aantal overschreden, dan moest er per meer gereden kilometer een extra bedrag worden afgetikt, en dat kon behoorlijk oplopen."

Vooral dat gebrek aan flexibiliteit weerhoudt veel particuliere klanten ervan om een auto te leasen, valt Van der Vliet op. „Als klanten in de showroom komen en hun keuze voor een nieuwe auto hebben gemaakt, reken ik soms voor dat leasen financieel aantrekkelijk kan zijn. Voordeel is namelijk dat je eventueel spaargeld niet hoeft aan te spreken. Dat kan juist interessant zijn voor ouderen die tegen hun pensioen aanlopen en andere leuke dingen met hun financiële reserve willen doen. Jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan en nog geen spaarpotje beschikbaar hebben voor een nieuwe auto krijgen op die manier toch de mogelijkheid om in de auto van hun keuze te rijden."

FLEXLEASE Ondanks de aantrekkelijke mogelijkheden die Van der Vliet zijn klanten voorhoudt, stuit hij geregeld op enige terughoudendheid. Dat gaat veranderen verwacht hij, want met de introductie van het Suzuki Private FlexLease concept, wordt het voor veel mensen aantrekkelijker om een auto te leasen. „Zoals de naam al zegt, hebben we flexibiliteit in de contracten mogelijk gemaakt. Dat betekent dat de lease-overeenkomst helemaal is afgestemd op de wensen van de klant. Na één jaar kun je de auto zelfs weer inleveren en een andere uitzoeken. Hoe flexibel wil je zijn?"

Er zitten volgens Van der Vliet nog meer voordelen aan deze nieuwe aanpak. „Met Private FlexLease kunnen we gemakkelijker inspelen op veranderende omstandigheden. Stel dat je woon-werkverkeer ingrijpend wijzigt en/of de gezinssamenstelling verandert, dan kunnen we dat aanpassen. Wil je elk jaar een nieuw model of ander kleurtje rijden, dan is dat ook mogelijk." Blijft nog het bezwaar van het contract. „Daar gaan we vanzelfsprekend flexibel mee om", verzekert Van der Vliet. Als voorbeeld noemt hij iemand die arbeidsongeschikt raakt of zijn baan verliest. „Dan zoeken we samen naar een oplossing. Het is dan echt niet zo dat we onze klant verplichten om de auto ongebruikt voor de deur te laten staan. Zo'n houding past niet bij ons bedrijf."

VAST BEDRAG Natuurlijk kost een leasecontract geld, maar mensen vergeten vaak dat elke auto geld kost, benadrukt hij. „Stel dat je voor drie jaar least, dan komen de kosten vrijwel overeen met die van een nieuwe auto. Voordeel is dat je weet wat je maandelijks kwijt bent. En geen zorgen hebt, want onderhoud, verzekering en pechhulp zijn onderdeel van het contract. Bij een eigen auto heb je niet alleen te maken met de afschrijving en andere vaste lasten, maar kun je ook onverwacht voor extra onderhoudskosten komen te staan als er zich een noodzakelijke reparatie aandient. Met een leasecontract zijn eigenlijk alleen de brandstofkosten flexibel."

„Heeft iemand belangstelling voor ons Private FlexLease-contract, dan maken we een passende offerte. Daarin staan de keuzen van de klant, de looptijd en de maandelijkse kosten. Suzuki Finance beoordeelt vervolgens of het haalbaar is", licht Van der Vliet toe. Is inruilen mogelijk? „Zeker, we nemen de auto in, komen een bedrag overeen en het geld wordt per omgaande overgemaakt."

www.suzukikroon.nl