• Pauw Media
  • Pauw Media

´Populariteit elektrisch rijden neemt toe´

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Is elektrisch rijden een eindstation of een tussenstop? Als het om duurzaamheid gaat, staan ons volgens Arne en Geurt Buurman van Auto Versteeg Buurman nog volop innovaties te wachten.

Cees van Dijk

Duurzaamheid houdt de mensen bezig, stellen Arne en Geurt Buurman als we in de vestiging van Auto Versteeg Buurman in Voorthuizen praten over innovaties in de autobranche. ,,Daar leveren we zelf ook een bijdrage aan. Zo liggen er op het dak van dit pand driehonderd zonnepanelen. En ik denk er zelfs over om zo'n moderne windturbine te laten installeren, zodat we helemaal zelfvoorzienend zijn, als het gaat om ons energieverbruik", licht Geurt toe.

Dat brengt ons op het steeds populairder wordende elektrisch rijden. Geurt en zijn zoon Arne zien dat als een belangrijke ontwikkeling in de afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen. Tegelijk verwachten ze niet dat dit het eindstation is. ,,Snoeren en palen worden het niet", benadrukt Geurt, die sinds 1978 in het autobedrijf werkt en nu algemeen directeur van de negen vestigingen tellende onderneming is.

Wel zien Arne en Geurt dat de elektrische auto in korte tijd volledig is ingeburgerd. Arne: ,,Inmiddels is bij de nieuwste modellen een actieradius van drie- tot vierhonderd kilometer geen uitzondering." Ondanks de talloze innovaties rond het elektrisch rijden, merkt Geurt nog steeds een zekere terughoudendheid op bij degenen die overwegen een nieuwe auto te kopen. ,,Hoewel ze bewust bezig zijn met duurzaamheid en de hedendaagse energietransitie, vinden ze de stap vaak te groot. Bezwaar is bijvoorbeeld dat elektrisch aangedreven auto's geen caravan kunnen trekken. Veel mensen zien een auto nu eenmaal als een vorm van vrijheid. Dan willen ze geen technische beperkingen."

MOBILITEIT Vijf jaar geleden werd nog betwijfeld of benzine en diesel ooit zouden verdwijnen. Intussen is duidelijk dat aan alternatieve energiebronnen niet valt te ontkomen. ,,Wereldwijd blijft er een groeiende behoefte bestaan aan mobiliteit. Om daarin te voorzien, moeten we bewust kiezen voor verschillende systemen", verwacht Geurt. 

„Dagelijks denken wij na over de veranderingen in de autobranche", vult Arne aan. „Klanten vragen zich af welke keuze ze moeten maken. Daarin adviseren we hen. Om dat te kunnen doen moet je de ontwikkelingen op de voet volgen." Daarom hechten Geurt en Arne aan de persoonlijke benadering die al sinds de oprichting kenmerkend is voor het bedrijf. ,,In 1966 begon het hier in Voorthuizen, waar Ries Versteeg dealer was van Simca. In de loop der jaren is ons bedrijf uitgebreid, maar deze vestiging wordt nog beschouwd als het hoofdkantoor", vertelt Geurt. 

Sinds de start groeide het bedrijf gestaag. Inmiddels telt de onderneming honderdvijftig medewerkers en is Auto Versteeg Buurman dealer van Peugeot, Citroën, Mitsubishi, Suzuki en Toyota. ,,Vorig jaar hebben we Van Hunnik in Veenendaal en Ede overgenomen en recent zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met Van der Werf in Ede." Het directieteam is daarmee ook uitgebreid, en bestaat nu uit Richard van de Pol, Eric van der Werf, Geurt Buurman en Korstiaan Versteeg, zoon van oprichter Ries Versteeg. 

FAMILIEBEDRIJF Dicht bij de klant blijven. „Dat vinden wij belangrijk. Onze slogan luidt 'Altijd dichtbij' en dat brengen we dagelijks in de praktijk. In deze branche zie je steeds meer schaalvergroting. Begrijpelijk, want het businessmodel verandert. Toch hechten wij aan het persoonlijke aspect. 

Een auto blijft immers een forse investering", benadrukt Arne die de leiding heeft over de vestiging van Auto Versteeg Buurman in Woudenberg. ,,Hoewel ik ben opgegroeid tussen de auto's was ik niet van plan om in het bedrijf van mijn vader aan de slag te gaan, maar nu voel ik me als een vis in het water." Ook zijn broers Wouter en Bram zijn actief in de onderneming. Daarmee kan Auto Versteeg Buurman met recht een familiebedrijf worden genoemd.

In Barneveld is Auto Versteeg Buurman merkdealer van Citroën en Mitsubishi. In Voorthuizen staat het Peugeotlogo op de gevel. „Daarnaast zijn we altijd dichtbij in Ermelo, Ede, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg", besluiten Geurt en Arne. 

www.versteegbuurman.com