• Bas Czerwinski

Barneveld koploper met laagste WW-cijfers

BARNEVELD Het aantal WW-uitkeringen dat gemeenten in de FoodValley verstrekken aan werklozen is in 2017 met 24 procent afgenomen. Daarmee scoort de regio beter dan landelijk. Het aantal WW-uitkeringen ligt inmiddels op het laagste niveau sinds 2011, zo meldt het UWV in haar update over de arbeidsmarkt. Barneveld is koploper met een laagterecord.

 

De groei van de werkgelegenheid vertaalt zich in steeds minder mensen die een beroep doen op een uitkering van de gemeente. In FoodValley daalde het aantal WW-uitkeringen in 2017 in alle sectoren, behalve bij banken. De afname is het sterkst in de bouw. Ook bij uitzendbedrijven is de daling van WW-uitkeringen groter dan gemiddeld. Deze daling doet zich vooral voor bij technisch personeel en bouwpersoneel. De gevolgen van de werkloosheidsdaling hebben echter ook een keerzijde, bericht het UWC. ,,Werkgevers krijgen een deel van hun vacatures moeilijker vervuld."

Eind 2017 werden er in de acht FoodValley-gemeenten 4.780 uitkeringen verstrekt. Dat zijn er 1.500 minder dan een jaar geleden, een daling van 24 procent. De daling in de gemeente Barneveld is zelfs nog sterker. Daar is in een jaar tijd de WW met 28 procent afgenomen, tot 1,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is aanzienlijk lager dan het regionale WW-percentage van 2,8 procent. Landelijk bedraagt dit percentage zelfs 3,7 procent.

 

LAAGSTE Sterker nog, Barneveld beschikt inmiddels over het laagste WW-percentage van alle gemeenten in Gelderland. Wel komen buurgemeenten Renswoude (2,1 procent) en Scherpenzeel (2,5 procent) enigszins in de buurt van het Barneveldse laagterecord.