• Edward Doelman

Barneveld krijgt reformatorisch fitnesscentrum

BARNEVELD Opzwepende muziek en televisieschermen ontbreken en zware fitnesshalters heeft Jacolien Bonestroo-Hoogstraten ook niet. ,,Het is natuurlijk goed om met je lichaam aan de slag te gaan, maar het liefst op een verantwoorde manier", benadrukt de 26-jarige Barneveldse. Zij opent aanstaande zaterdag 'Hoogstraten Fysiotherapie en Bewegen', waarmee ze met name de reformatorische doelgroep in beweging wil krijgen.

 

Edward Doelman

In haar fitnesscentrum annex fysiotherapiepraktijk aan de Anthonie Fokkerstraat 29a vertelt Bonestroo-Hoogstraten uitgebreid over de plannen.

Volgens haar voelen veel mensen uit reformatorische kring zich in ´normale sportscholen´ niet op hun gemak. ,,De harde, opzwepende popmuziek waar je mee geconfronteerd wordt is daar een voorbeeld van. Dat sluit niet aan op de keuzes die wij maken."

BEWEGEN IS BELANGRIJK Hetzelfde geldt voor de 'lichaamsverheerlijking' die volgens haar zichtbaar is. ,,Krachttraining met grote halters, puur bedoeld om zo groot mogelijke spierballen te ontwikkelen. Hun leven staat daar in het teken van. Dat is natuurlijk hun eigen keuze, maar die grote halters komen er bij mij sowieso niet in."

Zelf is Bonestroo-Hoogstraten van reformatorische huize. Zij studeerde fysiotherapie en aan het begin van dit kalenderjaar ontstond het idee voor een eigen beweegcentrum. ,,Over het algemeen bewegen mensen met een reformatorische achtergrond te weinig, dat zie ik ook in mijn directe omgeving gebeuren. Terwijl het wel belangrijk is. Bewegen is goed voor het lichaam en zorgt voor nieuwe energie."

De fysiotherapeute wil graag als 'stok achter de deur' fungeren. ,,Mensen die van de dokter het advies krijgen om meer en vaker te bewegen zijn er genoeg. Het eerste waar veel mensen dan voor kiezen, is wandelen. Dat gaat vaak even goed, maar heel veel mensen haken na een tijdje weer af. Het is moeilijk om in je eentje structureel aan de slag te gaan. Mensen die lid worden en een maand niet komen trainen, ga ik bellen en weer motiveren."

MEDISCHE CHECK Naast fysiotherapiebehandelingen zet Bonestroo-Hoogstraten haar expertise ook voor het bewegen in. ,,Wie hier komt trainen, krijgt een medische check, waarbij we de lichamelijke gesteldheid in kaart brengen. Op basis daarvan maken we een schema voor de komende zes weken. Zo kunnen we zien of deelnemers vooruitgaan." In het beweegcentrum aan de Anthonie Fokkerstraat staan verschillende cardio-apparaten voor roeien, fietsen, lopen en crosstraining. Daarnaast wordt getraind met kleine gewichten en gezamenlijke grondoefeningen, die 'de kleine spieren verstevigen en de stabiliteit van het lichaam ten goede komen'. ,,Het is voor iedereen belangrijk om goed in hun vel te zitten."

IEDEREEN IS WELKOM Op hoeveel belangstelling zij hiervoor kan rekenen, weet Bonestroo-Hoogstraten niet zo goed. ,,Ik heb zeker mensen gesproken die enthousiast zijn en aangeven dat ze in deze sfeer graag komen trainen, maar verder weet ik het niet zo goed. We gaan zaterdag open en dan merken we vanzelf wel of er belangstelling is." Wel benadrukt zij dat haar centrum voor iedereen openstaat. ,,Er zijn misschien wel oudere mensen die deze opzet ook wel aanspreekt. Zij zijn natuurlijk meer dan welkom."

 

EIGEN MUZIEKOORTJES Verder bepaalt iedere bezoekers de invulling voor zich. ,,Zelf loop ik hier rond in een rok, maar bewegen in een broek of een rok, dat mag iedereen zelf bepalen." Ook mogen mensen 'gewoon' muziek luisteren in haar centrum. ,,Zij kunnen hun eigen oortjes en muziek meenemen, mochten ze dat willen. Daar is iedereen zelf verantwoordelijk voor."

'Hoogstraten Fysiotherapie en Bewegen' aan de Anthonie Fokkerstraat 29a opent zaterdag de deuren. Vanaf 10.00 uur zijn de deuren geopend. Om 10.30 uur vindt het officiële openingsmoment plaats. De open dag duurt tot 16.00 uur.