• Bij Ilse

Barneveld ontdekt ´Bij Ilse´ voor high tea of lunch

BARNEVELD Ruim een jaar na de opening blijkt lunchroom Bij Ilse aan het Torenplein 29 in Barneveld een schot in de roos. In het voormalige melkhuisje uit 1920 schenken Ilse en Sebastiaan Blom bovenal beleving. Het vaste klantenbestand groeit en groeit. Wie eenmaal over de drempel is gestapt, is verkocht.

,,Dat je mensen ziet terugkomen, dat is het beste compliment dat je kunt krijgen. Dan doe je het goed”, lacht Ilse Blom. Inwoners uit de regio, bedrijven en toeristen weten de weg goed te vinden. Met extra lokale marketing en promotie hoopt ze op nog meer aanloop van de Barnevelders zelf. Zoals de deal via deze krant: een High Tea voor slechts € 17,50 euro per persoon. Gasten kunnen onbeperkt genieten van bijzondere thee uit Sri Lanka en ondersteunen ook nog eens een goed doel: Carelanka. Een stichting die in Sri Lanka projecten ondersteunt voor mensen met een beperking. ,,Ik zit net buiten het centrum, niet helemaal in de dagelijkse loop, ze moeten het even weten te vinden”, licht Ilse de actie toe.

SFEERVOL EN GEZELLIG Een willekeurige zaterdag rond 14.00 uur. Het is gezellig druk bij lunchroom Bij Ilse. Twee vrouwen bestellen een salade, eentje met verse geitenkaas, de ander met pittige kip. In de hoek genieten zes vrouwen van een high tea. Verderop nippen twee vijftigers aan een wijntje en proosten drie mannen op een succesvolle zakelijke samenwerking. Twee toeristen komen binnen. Zij nemen plek aan een eiken tafel op een van de comfortabele leren stoelen en laten elkaar hun zojuist ‘geschoten’ plaatjes op hun iPhone zien. Ondertussen neemt Jannette van de Hesseweg de bestelling op: twee koffie verkeerd met eigengemaakte appeltaart. Jannette, de moeder van Ilse, voelt zich met haar meer dan 25 jaar horecaervaring helemaal thuis in het gezellige horecabedrijf van haar dochter en schoonzoon. Net als de bezoekers. Bij Ilse is hét adres voor een kopje koffie, lunch, borrel, een besloten feestje of vergadering.

VERANTWOORDE PRODUCTEN De keuze voor leveranciers en producten is zo bewust mogelijk gemaakt. ,,Wij staan voor kwaliteit, verse en verantwoorde producten. Zo maken wij gebruik van ‘Beter Leven’ vlees, fairtrade producten en zijn onze smoothies en bowls 100% biologisch.”

Ilse en Sebastiaan serveren met liefde een ‘gewone’ koffie, espresso, cappuccino, latte macciato en andere koffievarianten. Als ware barista’s. De verse ambachtelijk gebrande koffiebonen komen van Sophias Coffee, een mini branderij in Barneveld, de exclusieve wijnen van Heeren van Wijn uit Veenendaal. Ook het bier halen Ilse en Sebastiaan dichtbij huis. De Blonde Duif, het Edele Hert, de Woeste Wolf en het Zwarte Schaap zijn afkomstig van de Barneveldse bierbrouwerij Smaak. ,,Wij willen onderscheidend zijn”, licht Ilse toe.

Veel van de producten op de menukaart zijn ook in een gluten- of lactosevrije variant verkrijgbaar. ,,Steeds meer mensen hebben voedselintolerantie. Daar spelen wij op in”, besluit Ilse.