• Tekagroep
  • Teka Groep

Barneveldse koepel krijgt tweede leven in Amsterdam

AMSTERDAM/BARNEVELD De herbouw van het Aviodome, een project van de Barneveldse Teka groep, is een nieuwe fase ingegaan nu de koepel wind- en waterdicht is. De koepel die ondernemer Timo Kruft aanvankelijk had gekocht voor de Midden Nederland Hallen in Barneveld krijgt een tweede leven in Amsterdam

Vorige week legde bouwer APR Projects de laatste hand aan de coating van de bijna 23 meter hoge koepel. Daarmee ligt de bouw precies op schema. De locatie wordt begin november in gebruik genomen. Het herbouwen van de dome is in veel opzichten een uitdaging, meldt de Teka groep. Naast dat de originele bouwtekeningen ontbraken, moesten alle knooppunten van de 1.105 panelen van de koepel opnieuw gemaakt worden. Ook hebben weersomstandigheden een grote grote impact op de herbouw. Zo zetten de aluminium panelen van de koepel onder invloed van de zon uit, om even later weer in te krimpen. En een koepel met een vrije overspanning van bijna 60 meter en een gewicht van ruim 70.000 kilo die aan een hijskraan hangt, vangt volop wind. ,,Het spannende aan dit project is dat niemand je kan vertellen hoe je daarmee om moet gaan. Je zoekt ter plekke naar oplossingen, zoals een flexibele pvc-coating voor de naden of het spannen van kabels om de koepel te stabiliseren", vertelt Gerhard van Rijswijk van APR Projects.

EYECATCHER Het Aviodome komt te liggen in Amsterdam-West, aan de snelweg A5. In het Aviodome bevindt zich straks een grote plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen. Verder worden er zestien subzalen en moderne horecafaciliteiten gerealiseerd. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is geschikt voor onder meer beurzen en congressen.

De herbouw van het voormalige luchtvaartmuseum is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. De koepel zelf werd in 2003 van de sloop gered en krijgt nu een tweede leven. Maar ook bijvoorbeeld de betonvloer (75% gerecycled granulaat), de kozijnen (uit een voormalig kantoor van de Belastingdienst) en de stoelen (gemaakt van oude koelkasten met behulp van een 3D-printer) zijn een slim staaltje hergebruik.

HERGEBRUIK ,,Slimmer omgaan met grondstoffen, afval- en reststromen; dat is voor ons een speerpunt", vertelt Timo Kruft, de initiatiefnemer achter de herbouw van het Aviodome. ,,We deden dat al lang voordat het hip was en niet alleen omdat het beter is voor het milieu. Wij zijn ervan overtuigd dat bestaande materialen een locatie sfeer en karakter geven. Het verhaal van een circulaire locatie is gewoon sterker."

Om te zorgen dat bezoekers van de dome straks comfortabel kunnen genieten van een congres of evenement, krijgt de koepel wel een upgrade met nieuwe duurzaamheidstechnieken. Geen gasaansluiting, maar een warmte-koudeopslaginstallatie die in de winter warmte uit de bodem haalt om de koepel op te verwarmen, in de zomer blijft het door het omgekeerde principe lekker koel binnen. De koepel moet het visitekaartje worden van bedrijventerrein Sloterdijk, dat als het aan de gemeente Amsterdam ligt straks aan de hand van nieuwe, innovatieve bedrijven een leidende rol gaat spelen in de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.