• Leo Koomen
  • Leo Koomen
  • Leo Koomen

'Beleven, proeven en genieten'

BARNEVELD Als een aantal jaren geleden de financiële en economische malaise een dieptepunt bereikt, is dat voor Marc en Christa Lagerwerf geen beletsel om zich in een onzeker avontuur te storten. In het centrum van Barneveld openen zij de deuren van een bijzondere winkel. Onlangs ontvingen zij de kroon op hun werk.

Cees van Dijk

Marc Lagerwerf werkt in 2006 als kok in de gehandicaptenzorg en speelt voortdurend met de gedachte om voor zichzelf te beginnen. In zijn vrije tijd bedenkt hij samen met zijn vrouw Christa concepten, maakt hij plannen en stelt hij doelstellingen bij. Eén ding is zeker, als de plannen doorgaan, wil hij in zijn nieuwe bedrijf mensen met een beperking de kans geven die zij verdienen.

BIJZONDERE WINKEL Zodra hij met collega-ondernemers over zijn plannen praat, ontmoet hij weinig begrip. Ondanks alle tegenwind houdt hij koers en begint hij Choco en Zo, een bijzondere winkel waar alles draait om chocola. ,,In Barneveld bestond niet iets wat te vergelijken was met wat Christa en ik voor ogen hadden en nog steeds zijn we de enige. Wij willen de mensen laten proeven. En laten zien hoe wij de producten maken. Daarom hebben we een open keuken. Ook vinden we het belangrijk dat onze klanten begrijpen waarom wij enthousiast worden van onze producten. Erover vertellen, dat vinden we leuk en daar nemen we ook de tijd voor."

CHOCOLADE Dat de klanten die aanpak weten te waarderen wordt kort na de opening al snel duidelijk, want hoewel de bedenkingen van sommige van zijn collega's blijven bestaan en de economische vooruitzichten somber blijven, slaat het concept van Marc en Christa aan. ,,Voordeel van beginnen in zo'n periode is dat het eigenlijk alleen maar beter kan gaan", zeggen zij, terugkijkend op de begintijd van hun bedrijf. Aanvankelijk werkt Marc nog parttime elders en volgt hij een opleiding. ,,Op maandag was de zaak dicht en dan liep ik stage. Stond ik de hele dag chocolade te maken en die verkocht ik dan weer in onze winkel."

GROEI Al na een jaar kan Marc zich volledig op zijn bedrijf richten en zegt hij zijn baan op. Dat is ook nodig, want de groei zit er dan al flink in. Steeds meer klanten weten de weg naar de winkel in de Barneveldse Langstraat te vinden. Daarnaast geven Marc en Christa workshops en maken zij in opdracht bijzondere modellen van chocola. Ook produceert Choco en Zo voor chocolaterieën en andere opdrachtgevers.

Dan breekt het moment aan waarop er een ingrijpende wijziging nodig is om de toenemende belangstelling voor de onderneming in goede banen te leiden. Daarom verhuist de winkel naar een pand verderop in de straat. Vanaf dat moment is de groei explosief. ,,Er werken nu zeven mensen met een beperking bij ons. Daarnaast hebben we een ploeg van zeven oproepkrachten die we kunnen inzetten als het erg druk is."

BEKRONING Dit voorjaar ontvangen Marc en Christa de kroon op hun werk als hun winkel door het vakcentrum Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland wordt uitgeroepen tot 'Beste foodspecialiteitenwinkel van Nederland'. Marc: ,,Dat was echt een hoogtepunt voor ons. Eerst was het ons al gelukt om deel uit te maken van de 170 gecertificeerde winkels en als je dan als beste uit de bus komt, ja dan mag je daar best trots op zijn, vind ik." Eenvoudig om die prijs in de wacht te slepen is het niet, benadrukt hij. ,,Eerst licht een jury je zaak door en komt er zelfs een mystery guest op bezoek. Van de vijf beste winkels die na de eerste ronde overblijven, kiest een jury uiteindelijk de winnaar. Daarbij gaat de toetsing behoorlijk ver, want de juryleden praten met klanten en met werknemers, ze beoordelen de hygiëne en lopen zelfs door je boekhouding." Nadat bekend wordt dat Marc en Christa deze prestigieuze prijs in de wacht hebben gesleept, weten nog meer klanten de weg naar hun winkel te vinden en wordt het almaar drukker.

,,Afgelopen jaar was in alle opzichten hectisch en in 2018 willen Christa en ik ons bedrijf stabiliseren. Ik werk nu zesenhalve dag per week. En zondags zijn we allebei uitgeteld, antwoordt Marc als we hem naar zijn toekomstplannen vragen. ,,Daarnaast moet je voortdurend bezig blijven met het bedenken van nieuwe concepten. Zo zijn we bezig om een erkend proeflokaal voor koffie te worden en Christa volgt nu een opleiding tot barista, een expert op het gebied van espresso en aanverwante koffies."