• Espeterhoeve

'Bij Espeterhoeve houden we van net even anders'

BARNEVEKD De Espeterhoeve is een begrip in Barneveld en omgeving. In 1992 begonnen als een bloemenatelier aan de Plantagelaan in Barneveld is het anno 2017 uitgegroeid tot een woonboerderij met woonaccessoires, een schenkerij en uiteraard het bloemenatelier.

Froukje Meerman

Wie bij De Espeterhoeve komt, belandt meteen in landelijke sferen. Gelegen op het platteland ligt de boerderij, waarin zich naast De Espeterhoeve ook De Schenkerij en het bloemenatelier De Plantage bevinden. Zodra je de boerderij binnenkomt, ruikt het al naar bloemen én vers gebakken taarten. Overal ontdek je sfeervolle kamers, waarin kleine stillevens zijn gecreëerd van woonaccessoires en planten. Alles gestyled met veel oog voor detail.

PLANTAGELAAN ,,Het begon allemaal met een bloemenatelier op de Plantagelaan", vertelt Hanny Krist. Samen met Erik van Harten is zij eigenaar van De Espeterhoeve. ,,Hoveniersbedrijf van de Brink had een ruimte vrij en vroeg of we daar wat mee konden. Zo opende ik hier samen met een vriendin en in samenwerking met het hoveniersbedrijf op 11 september 1992 de deuren van 'bloemenatelier De Plantage'. Een paar jaar later kwam Erik erbij. We kenden elkaar niet van te voren. Ik hoorde over Erik, nadat hij had meegedaan met het Nederlands kampioenschap bloemsierkunst. We benaderden hem en het klikte. Na een jaar in dienst werd hij mijn compagnon."

Al snel werd de bloemsierkunst van De Plantage bekend door de herkenbare stijl, die net even anders was. Dat zit hem vooral in de keuze van het materiaal en de manier van schikken, zegt Erik. ,,In het begin was het kransenboeket ons kenmerk. De basis was een takkenkrans en daarin schikten we de bloemen. Nu is de trend weer anders, maar het gebruik van takken blijf je bij ons zien. Ook gebruiken we graag veel bloemen en gaan we voor kwaliteit."

Kenmerkend voor de jaren die volgden, was de Midwintershow. Begin jaren negentig vond de eerste editie plaats in een gehuurde boerderij aan de Barnseweg. ,,De boerderij kleedden we volledig aan in winterse sferen. Er was een high tea, waar sommige dames helemaal uitgedost op af kwamen", vertelt Hanny. ,,We verkochten kerstdecoratie en eindejaarspakketten in samenwerking met Willy van de Brink van de Wijnwinkel en er stonden gastexposanten, De mensen vonden het echt leuk."

ESPETERWEG Na vier jaar kwam de landelijke locatie op de Espeterweg in beeld en dat bood veel mogelijkheden. ,,De boerderij komt uit mijn familie en we konden er bestemming op krijgen", vertelt Erik. ,,Het was altijd al mijn bedoeling om hier ooit iets voor mezelf te beginnen, maar dat het zou uitgroeien tot wat het nu is, dat had ik nooit kunnen bedenken."

,,Op de Espeterweg begonnen we met woonaccessoires, waar aan de Plantagelaan al veel vraag naar was. Ook startte Marieke Blotenburg de koffie- en theeschenkerij in de boerderij, die we later van haar overnamen. Erik zat nog op de Plantagelaan met het bloemenatelier", aldus Hanny. ,,Steeds meer mensen wisten ons te vinden. Doordat we veel workshops organiseerden in het bloemenatelier, hadden we een trouwe vaste klantenkring opgebouwd."

Erik: ,,Het duurde niet lang voordat we besloten om ook De Plantage te verhuizen naar De Espeterweg. Een klein jaar nadat we de boerderij hadden verbouwd, was de oorspronkelijke varkensschuur aan de beurt. Hier hebben we het bloemenatelier gevestigd. De naam De Plantage refereert aan De Plantagelaan, maar bij de verhuizing besloten we om toch vast te houden aan die naam en te kiezen voor eigen namen voor elk onderdeel. We waren bekend geworden met De Plantage en anders moesten we toch helemaal opnieuw beginnen. Inmiddels zijn we echter meer bekend onder de naam De Espeterhoeve."

Het bedrijf is nu uitgegroeid tot een team van 28 medewerkers, waarvan elke dag bijna de helft aanwezig is in De Schenkerij, de bloemenwinkel en de woonboerderij. Waar Hanny nu de kantoorzaken, de boerderij en schenkerij voor haar rekening neemt, runt Erik de bloemenwinkel. Inkopen die het grote plaatje bepalen, doen ze altijd samen. ,,We versterken elkaar", vindt Erik, ,,en houden allebei van net even anders. De landelijke stijl is tijdloos en past goed bij ons en bij de boerderij. De warme sfeer en natuurlijke materialen zijn kenmerkend voor de stijl van De Espeterhoeve en de elementen passen in allerlei interieurs. Het is net even anders en dat spreekt veel mensen aan."

BELEVING De Espeterhoeve, De Plantage en De Schenkerij versterken elkaar en zorgen voor een unieke beleving, vindt Hanny. ,,De sfeer, de gezelligheid en de landelijke locatie maken dat mensen van heinde en ver komen. We hebben zelfs een vaste klant uit Japan. Klanten komen hier heel gericht naar toe voor een mooi boeket, een opgemaakte pot of voor interieuradvies op maat. Ze zien het vaak als een uitje. Mensen kunnen hier uren rondsnuffelen en genieten van een uitgebreide lunch of koffie met gebak. Hebben ze niet zoveel tijd, dan kunnen ze sinds kort ook in onze webshop terecht."

,,We vinden het belangrijk dat de klant zich welkom voelt", vult Erik aan. Zowel Hanny als Erik zijn fulltime aanwezig en hebben respectievelijk een dag en een middag vrij. ,,Omdat we er praktisch altijd zijn, herkennen we veel mensen. Die persoonlijke aanpak en ons advies spreken mensen aan."

Veel aandacht besteedt het team van De Espeterhoeve aan de presentatie. ,,Niets kopen we kant-en-klaar in. De planten komen in kratten vanuit de veiling. Dat kun je zo neerzetten, maar wij halen elke plant eruit en zetten hem in een mooie pot. Dat vinden we heel belangrijk en we steken hier veel tijd in", vertelt Hanny.

,,Regelmatig voorzien we de hele winkel van een nieuwe uitstraling. We hebben wel eens met Kerst de hele nacht doorgewerkt om de winkel in kerstsferen te brengen", zegt Erik. ,,Elk seizoen luiden we in door de puntjes op de 'i' te zetten en alles anders aan te kleden voor een nieuwe beleving. We doen dat met het team. Je hebt mensen nodig, die er net even een andere kijk op hebben."

VERZORGDE UITSTRALING ,,Het is heel belangrijk dat de winkel er altijd verzorgd uitziet", vindt Hanny. ,,Als een wandje een verfbeurt nodig heeft, pakken we zelf de kwast. Als het enorm druk is, sta ik af te wassen. Samen zetten we alle zeilen bij." ,,Het is nog steeds heel leuk", vindt Erik. ,,Het is echt onze passie, anders zou het ook te veel energie kosten. Het hoeft voor ons niet altijd meer en meer. Zo steken we niet in elkaar. Zolang we gezond mogen blijven en het leuk vinden wat we doen, hebben we daaraan genoeg."