• Cees van Dijk

Bijzondere collectie in de Vuurwerkschuur

Advertorial

KOOTWIJKERBROEK Joey Vehoef en Maikel Noorlander zijn er helemaal klaar voor. Afgelopen maanden hebben zij De Vuurwerkschuur ingericht met een bijzondere collectie vuurwerk en morgen start de verkoop. De verwachtingen van de twee jonge ondernemers zijn hooggespannen. Duidelijk is dat ze er allebei het nodige plezier aan beleven. „Het is leuk om zo het jaar af te sluiten, want de mensen zijn vrolijk en ontspannen. Het is altijd gezellig als ze hier hun vuurwerk komen kopen of de bestelling komen afhalen", klinkt het eensgezind.

„In september beginnen we al met de voorbereidingen", vertellen ze als we aan de vooravond van de verkoop in De Vuurwerkschuur de verschillende soorten knal- en siervuurwerk bekijken. „Tijdens een demonstratie bij de importeur kunnen we zien wat er dit jaar beschikbaar is. Daarna stellen we ons assortiment samen", zegt Joey. „We kunnen kiezen uit verschillende standaardpakketten, maar elk jaar hebben we ook iets bijzonders in huis", vult Maikel aan.

CAKES EN COMPOUNDS Dit jaar is dat bijvoorbeeld een houten kistje gevuld met vuurwerk. Eén keer de lont aansteken waarna achter elkaar een paar honderd klappen volgen. In het jargon van de vuurwerkliefhebber gaat het om ‚compounds' en ‚cakes'. Dat zijn pakketten die met één lont aangestoken kunnen worden. Een 'compound' bestaat uit verschillende 'cakes' die met elkaar zijn verbonden.

Volop aandacht is er dit jaar voor het familievuurwerk waarvan het assortiment is verdubbeld. Zo is er de Family Show. Daarmee kun je veertig tot vijftig seconden genieten van alles fasen van een echte show: proloog, hoofdact en finale. Deze drie doorverbonden ‚cakes' zijn goed voor 206 schoten. „Een dergelijk pakket heb je al voor nog geen zestig euro", zegt Joey. Voordeel van deze pakketten is volgens hem dat ze gemakkelijk zijn te ontsteken en je er op een veilige manier met vrienden en familie van het vuurwerk kunt genieten.

Veiligheid vinden Maikel en Joey belangrijk. Daarom verkopen ze ook verschillende soorten veiligheidsbrillen, lanceerinrichtingen en lonten om het aansteken te vergemakkelijken. Maikel is zelfs op de Beatrixschool in Kootwijkerbroek geweest om uit te leggen hoe je veilig met vuurwerk moet omgaan. Alle 150 leerlingen kregen een veiligheidsbril, want vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling moet vooral een feest zijn, vinden Joey en Maikel.

www.devuurwerkschuur.nl