• Edward Doelman

Bruna Barneveld heeft nieuwe eigenaar

BARNEVELD Astrid Landsaat doet na tien jaar ondernemerschap afstand van Bruna Barneveld. Zij heeft de winkel in de Jan van Schaffelaarstraat 20a overgedragen aan Paul Schwencke, die een nieuwe stap in zijn carrière maakt.

Hij kiest voor een eigen winkel. ,,Ik heb jaren in de financiële dienstverlening gewerkt. Nu word ik franchise-ondernemer van Bruna. Een sprong in het diepe", zegt Schwencke.

Edward Doelman

 

De wisseling van de wacht is de afgelopen maanden al voorbereid. Landsaat staat sinds april 2005 in de zaak, waarvan de laatste tien jaar als eigenaar. ,,Ik heb het altijd vol overgave gedaan en beleefde er nog steeds plezier aan", benadrukt ze. ,,Maar dit voorjaar stond ik voor de keuze of ik mijn contract met Bruna met nog eens vijf jaar wilde verlengen. Dat is een aanzienlijke periode."

Landsaat begon te dubben en vroeg zich af of er nog voldoende uitdaging voor haar was. ,,Het is een rijdende trein geworden. De formule slaat aan, de zaak draait naar behoren. Dat is een mooi gegeven, maar ik merkte na zo´n lange periode dat ik niet meer gekieteld werd."

Zij ging nadenken en kwam tot de conclusie dat zij de zaak wilde overdragen. ,,Al ga ik het contact met vaste klanten zeker missen; het is mooi geweest. Ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging."

 

CONTACT MET MENSEN Haar plek wordt ingenomen door Paul Schwen-cke, die juist staat te trappelen van ongeduld. Hij is zijn hele leven werkzaam geweest in de financiële dienstverlening, maar haalde daar steeds minder voldoening uit. ,,Het werk was vrij eenzijdig. Ik miste bijvoorbeeld het menselijke contact. Dat heb je in een winkel natuurlijk volop. Met klanten, personeel, bij de inkoop, marketing; je bent met een eigen winkel heel breed bezig. Dat spreekt mij erg aan. Om die reden heb ik de overstap gemaakt."

Daarbij stuitte Schwencke op de winkelformule van Bruna, die hij als een 'sympathiek merk' ziet. ,,Ik heb lang gezocht naar een mooie invulling, maar toen ik eenmaal in contact kwam met de formule van Bruna was ik meteen enthousiast. Ik lees graag boeken en tijdschriften. Hier heb ik wat mee." De voorbije maanden maakte hij kennis met de werkwijze van Bruna en was hij al werkzaam in diverse Bruna-winkels. ,,Dat is onderdeel van het traject dat je met elkaar ingaat, om gevoel bij de visie en werkwijze van de winkel te krijgen."

Dat resulteert nu in een eigen winkel in Barneveld. De in Nijmegen woonachtige Schwencke is niet onbekend in de regio. Hij groeide namelijk op in Leusden. ,,Werken in deze regio spreekt mij erg aan, zeker ook omdat de mentaliteit hier anders is. Het leven is hier minder gejaagd, minder gehaast. Men kijkt ook naar elkaar om."

 

SHOPPERS Landsaat heeft dat de voorbije jaren zelf ondervonden. ,,De zaterdagmiddag vond ik één van de mooiste momenten in de week. Dan lopen de echte shoppers door het centrum. Zij lopen gerust een half uur door de zaak en nemen tijd om hun keuze te maken. Dat is leuk, want dat biedt ook de kans om wat van je eigen kennis te delen en advies te geven."

Daaraan komt voor Landsaat nu echter een einde. ,,Wat ik precies ga doen, is nog onduidelijk. Ik wil wat gaan doen met mijn marketingachtergrond. Ik zie wel wat er op mijn pad komt."

Schwencke kijkt uit naar de actie die een eigen winkel met zich meebrengt. Het vaste winkelpersoneel blijft 'gewoon' werkzaam bij Bruna Barneveld. ,,Op details zal ik mijn eigen accenten leggen, maar in feite is de winkel een rijdende trein. Ik moet zorgen dat de vaart erin blijft", stelt Schwencke. Landsaat kan zich in die vergelijking vinden. ,,Ik draag het machinistenpetje over."