• ...

Buitengebied Voorthuizen en Garderen krijgt glasvezel

VOORTHUIZEN/GARDEREN In het buitengebied van onder meer Garderen, Voorthuizen, 'Terbroek' en een deel ten noorden van Stroe gaat glasvezelbedrijf CIF de komende periode glasvezel aanleggen. Daarmee is over enige tijd het gehele grondgebied van Barneveld van glasvezelinternet voorzien. 

Wouter van Dijk

Met uiteindelijk een inschrijfpercentage van 53,1 procent, is vandaag op de laatste dag van de campagne met de hakken over de sloot de benodigde 50 procent behaald. Inschrijvers konden daarbij kiezen uit vijf leveranciers van internet.

Of het benodigde percentage gehaald zou worden, bleef tot op de laatste dag spannend. Een week geleden nog stond de teller net boven de dertig procent, gisteren op ruim 42 procent. Het glasvezelbedrijf CIF, dat onder de noemer Glasvezel Buitenaf werkt, peilde de afgelopen periode de belangstelling in het bredere gebied Vallei en Veluwe Midden, dat globaal van Uddel tot aan Eemdijk loopt.

,,Het zal globaal nog een jaar tot anderhalf jaar duren voordat alle huishoudens in dit gebied aangesloten zijn op glasvezel'', aldus Dirk ter Horst namens CIF. ,,We gaan na de zomervakantie van start met de planning van het werk.'' De verwachting is dat in het derde of vierde kwartaal van volgend jaar het gehele glasvezelproject in dit gebied is afgerond.

Vorig jaar hield Glasvezel Buitenaf ook een campagne voor glasvezel in het buitengebied rondom Kootwijkerbroek, Wekerom, Lunteren en Ederveen. Na een campagne meldde het bedrijf in juli dat ternauwernood, met een aanmeldpercentage van 50,8 procent, het project was gehaald. De aanleg van de eerste glasvezelkabels in dit gebied is onlangs van start gegaan, de woningen in dit gebied moeten eind dit jaar aangesloten zijn. 

Daarnaast is Digitale Stad Leusden onlangs gestart met de aanleg van glasvezelkabels in het buitengebied rondom De Glind en Achterveld, nadat hier eind vorig jaar campagne werd gevoerd.

Volgens de gemeente Barneveld is glasvezel in het buitengebied belangrijk voor de toekomstige ontwikkeling. ,, Met name de agrarische bedrijven en de toeristische- en zorgsector hebben er veel belang bij, maar ook voor een gezin met opgroeiende en studerende kinderen of ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen is glasvezel belangrijk'', aldus wethouder Gerard van den Hengel. ,,Ik ben heel trots op de uitputtende inzet van onze vrijwilligers, die hebben meegewerkt tijdens de campagne.''