• Hendri en Albert van de Braak runnen samen Twins Timmerwerken.

    Henk Hutten
  • Twins Timmerwerken
  • Twins Timmerwerken

De timmerende tweeling uit Terschuur

TERSCHUUR Het is onmiskenbaar een ééneiige tweeling, want Hendri en Albert van de Braak (32) lijken als twee druppels water op elkaar. Hun hele leven zijn de mannen uit Terschuur onafscheidelijk, wat resulteerde in een bedrijf dat ze toepasselijk Twins Timmerwerken noemen.

Freek Wolff

De jongens groeiden op aan de Rijksweg in Terschuur, als tweeling van Bert en Ria van de Braak. Hun ouders wonen nu sinds twee jaar in Zwartebroek. Het duo stapte in de voetsporen van hun vader, want pa is nog steeds timmerman, hoewel hij vroeger ook wat varkens hield. ,,Er ligt nog ergens een oude foto waarop je ziet dat we met z’n allen in de keuken aan het timmeren zijn. Die werd verbouwd en daar mochten we wel bij helpen.”

Hendri en Albert knikken direct op de vraag of ze meteen hetzelfde vak in wilden. ,,We hebben nooit getwijfeld. Je vond het leuk wat je vader deed. Met je handen iets maken. Techniek en handvaardigheid vonden we het mooiste wat we op school konden doen.”

AUTOMATISCH Bovendien zijn de twee zo goed als twee handen op één buik, ze voelen elkaar goed aan. ,,In het werk hoef je eigenlijk niks te zeggen, want je weet precies wat je aan elkaar hebt. Het gaat automatisch. Albert snijdt de platen pas en ik schroef ze vast. We werken nu ongeveer elf jaar samen.”

Als kind speelden de jongens veel samen, waarna ze allebei op korfbal gingen bij de vereniging Revival, waar ze in het hetzelfde team speelden. Hendri haakte wel eerder af bij de beoefening van deze sport, omdat hij meer wilde gaan werken. Albert gooide hier nog niet zo lang geleden de handdoek in de ring.

De twee bezochten de zelfde klassen aan de LTS (Christiaan Huygens) in Barneveld, waarna hun ouders vonden dat hun jongens maar eens gesplitst moesten worden. ,,Toen ging ik bij de aannemer Cees Leeuwis in Barneveld werken en Albert bij Berkhof in Zwartebroek. Zo leerden we de fijne kneepjes van het vak, zoals plinten zetten en kozijnen maken. In de praktijk leer je het vak pas echt goed. Wat je op de middelbare school leert, gebruik je bijna niet in de bouw.”

Vijf jaar werkten Hendri en Albert voor deze aannemers, waarna ze in opdracht stacaravans en chalets konden bouwen, met alles erop en eraan. Na anderhalf jaar zetten ze hier een punt achter en besloot het duo om samen een bedrijf te beginnen. Een familielid stond garant voor de prachtig allitererende naam Twins Timmerwerken, terwijl het ook de lading uitstekend dekt.

EERSTE KLUS De eerste klus was meteen een grote, in opdracht van de schoonvader van Hendri. Dat werd een flinke hal aan de Tolboomweg in Terschuur. Vanaf dat moment konden de mannen hun mouwen opstropen, want het werk bleef zich aandienen, van dakkapel tot uitbouwen en renovaties van badkamers, keukens en complete huizen. Van het een kwam het ander en intussen is Twins eigenlijk meer een aannemingsbedrijf geworden. Want ook de bouw van complete woningen gaat het duo niet uit de weg. Specialismes als loodgieterswerk, metselwerk, stucadoorwerk, rietdekken en de electra wordt uitbesteed aan andere vakmensen. ,,Dat regelen we dan voor de klant, zodat het totaalplaatje rond komt.”

Douglas, vuren en eiken zijn volgens Albert de mooiste houtsoorten om mee te werken, hoewel die laatste soort erg zwaar en hard is. Hoewel het logo van Twins twee gekruiste hamers toont, gebruiken de mannen dit gereedschap hoe langer hoe minder. Het werken met de tacker (schietpistool) gaat immers veel sneller. Bovendien worden er veel schroeven gebruikt in de bouw, die ook met een accu schroeftol erin worden gedraaid. ,,Met de hand timmeren en schroeven is niet meer van deze tijd.”

Een architect klopt vaak bij Twins aan voor een klus, waarna de twee mannen uit gaan rekenen of ze toe zullen happen. De klant kijkt of hij accoord kan gaan met de ingediende offerte. ,,De ene architect vindt rechttoe rechtaan mooi, maar een ander verzint allerlei schuine wandjes of aparte details met staal. Dan is het een uitdaging om daar iets moois van te maken en dat geeft voldoening. Soms is het wel lastig inschatten hoe lang je ermee bezig bent. Maar je moet je wel aan de prijs houden natuurlijk.”

Twins werkt in de regio, want hier ligt het werk voor het oprapen. Een eigen opslaghal en werkplaats met onder meer zaagapparatuur staat sinds twee jaar in Zwartebroek. De heren hebben allebei een flinke bus: een Mercedes Vito en een Opel Vivaro, nodig om het gereedschap mee te vervoeren.

,,Je komt op verschillende plekken en het werk is bijna altijd anders. Dat is een uitdaging. De klussen variëren van een paar deuren afhangen tot de verbouwing van een complete woning waar je drie maanden mee onder de pannen bent."

Dit vraagt uiteraard een strakke planning om de logistiek in goede banen te leiden. Twins doet één opdracht per keer en rondt dit eerst helemaal af, voordat zij aan een nieuwe begint. ,,De meeste klanten hebben er best begrip voor dat ze even moeten wachten. Want niemand in onze branche kan morgen starten."

GEEN SAAI WERK De Terschuurse vakmannen voegen zich niet in kolossale projecten waarbij met een grote ontwikkelaar hele wijken uit de grond worden gestampt. ,,Geen denken aan. Dat is de grote bouw en daar kijken ze niet zo precies. Het is meer stampwerk en klaar. Dan ben je bijvoorbeeld dagen achter elkaar profielen aan het stellen en dat is saai werk." Hendri en Albert scheppen genoegen in het maken van mooie dingen, echt vakwerk.

FACELIFT Ze hebben een hele goede herinnering aan een klus van een woning (foto) tussen Terschuur en Voorthuizen, nog niet zo lang geleden afgerond. ,,Daar hebben we een prachtig huis enorm verbouwd. Alleen de buitenwanden bleven staan en verder werd binnen alles vernieuwd, inclusief de rieten kap. Dat vroeg een hele strakke planning met de onderaannemers en we moesten flink aanpoten om het klaar te krijgen. Toch is het goed verlopen en daar zijn we heel trots op. De klant wilde zo graag een oude Veluwse boerderij waar de klok stil had gestaan. Mede door de inzet van het hele team van de Twins heeft deze boerderij een prachtige facelift gekregen."

Het werk in de bouw is af en toe redelijk zwaar, vinden de heren. Onlangs liepen ze allebei nog bij de fysiotherapeut. ,,We moesten kozijnen plaatsen en die waren net iets te zwaar. Dan ben je te beroerd om er twee mensen bij te roepen en doe je dat maar alleen. Dat is niet slim en een beetje eigenwijs. Sommige voorwerpen zijn ook heel onhandig om te tillen, waardoor je in de verkeerde houding komt te staan."

VOLGENDE GENERATIE Hendri en Albert zijn getrouwd en kregen allebei twee kinderen. Albert stapte in het huwelijksbootje met Nicole van Ravenhorst. Zij zijn de ouders van Mik (4) en Tess (1). Hendri trouwde met Lisa Dokter en samen kregen zij dochter Bente (5) en zoon Morris (3). Of de jongens ook timmerman worden, weten de heren nog niet. ,,Maar als ik thuis aan het klussen ben, komt hij altijd met z'n gereedschapskoffertje aan lopen. Dan gaat hij naast me staan en wil hij ook timmeren", zegt Hendri over Morris. Albert zou het leuk vinden als Mik ook het vak op gaat pakken, maar wil dit absoluut niet forceren.

De kans is volgens de Terschuurders klein dat een van hen ook vader zal worden van een tweeling. ,,Dat slaat meestal een generatie over. Dus onze kinderen maken daar veel meer kans op. Daar ben ik eigenlijk ook wel blij mee hoor, want als je er ineens twee van dezelfde leeftijd hebt, ben je daar wel druk mee! Twee keer een schone luier geven en twee monden te eten geven. Daarom heb ik best respect voor onze eigen moeder. Want wij hebben zelf ook nog een oudere broer en zuster: Michel en Jeannette." Hendri woont al in Terschuur, terwijl Albert binnenkort vanuit Hoevelaken verhuist naar Terbroek. ,,Ik ben hier geboren en wilde graag terugkeren."