• Gerhard Veldhuizen: „Ik ben blij met mijn goede schoolopleiding. -

    Maaike Appels Fotografie
  • Marc de Graaf: „Een goede VMBO-opleiding is iets om trots op te zijn. -

    De Meerwaarde
  • Gerhald Pluim: „Op De Meerwaarde zijn de fundamenten gelegd voor mijn zakelijke succes. -

    De Meerwaarde

Drie succesvolle ondernemers rekenen af met negatief imago VMBO

Advertorial

BARNEVELD Wat wil je worden als je groot bent? Menig kind krijgt die vraag al op jonge leeftijd voorgelegd. Sommigen staat duidelijk voor ogen hoe hun toekomst er uit zal zien. Aan de school de taak om die leerlingen te simuleren en een stevige basis te bieden om hun plannen te realiseren. Dat gebeurt op De Meerwaarde. Daar is alle aandacht gericht op de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten. Drie succesvolle ondernemers kijken terug op hun schoolperiode.

Cees van Dijk

In Nederland zitten bijna een miljoen leerlingen op een VMBO-school, toch kampt deze opleiding met een negatief imago. Zoals Marc de Graaf van Marc de Graaf Tuinen in Barneveld het verwoordt: „Ik hoor wel ouders die met trots vertellen dat hun zoon of dochter op de universiteit zit, maar zelden tref ik iemand die dat zegt als zijn of haar kind op het VMBO zit." Volstrekt onterecht vindt hij.

STEVIGE BASIS Gerhard Veldhuizen van Veldhuizen Grafisch Effect, een multifunctioneel grafisch bedrijf in Barneveld, sluit zich daar bij aan. Met veel genoegen kijkt hij terug op de tijd die hij doorbracht op de Christiaan Huygensschool, samen met het Groen van Prinsterer voorloper van De Meerwaarde. „Dat is twintig jaar geleden. Toen wist ik al dat ik de zaak van mijn vader zou overnemen. Als het maar even kon was ik in zijn drukkerij te vinden. Eigenlijk wilde ik toen al zo snel mogelijk aan het werk, maar ik ben achteraf blij dat ik een goede schoolopleiding heb gehad", antwoordt hij op de vraag hoe hij terugkijkt op zijn schooltijd. „Maar als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik het fijn vind dat ik nu niet meer naar school hoef, want in mijn werk kan ik mij helemaal uitleven."

EIGEN KOERS Ook Marc de Graaf denkt nog steeds met plezier terug aan zijn schooltijd op De Meerwaarde. Via een omweg kwam hij er begin jaren '90 terecht en al snel voelde hij zich helemaal huis. Als tuinarchitect heeft hij nu een bloeiend bedrijf en volgens hem is de basis daarvoor gelegd tijdens zijn jaren op het Groen van Prinsterer. „Daar ben ik nog enthousiaster gemaakt voor het vak en ik ben voortdurend gestimuleerd om mijn eigen koers te volgen."

ZAKELIJK SUCCES Voor Gerhald Pluim, eigenaar van kapsalon Sgeer in Harskamp, liggen zijn jaren op De Meerwaarde nog maar kort achter hem. „Twaalf jaar geleden zat ik er op school en ik bewaar de beste herinneringen aan die periode. Vooral die persoonlijke aandacht is me steeds bijgebleven, net als het enthousiasme van de leerkrachten die mij voortdurend stimuleerden. Dat ik kapper zou worden, daarover bestond geen enkele twijfel, maar dat ik op mijn 21e al een eigen salon zou hebben, had ik nooit verwacht. Op De Meerwaarde zijn de fundamenten gelegd voor mijn zakelijke succes."

GEEN TWIJFEL Gerhard, Marc en Gerhald wisten alle drie al op jonge leeftijd wat ze na hun opleiding wilden gaan doen. Marc wilde vooral creatief bezig zijn tuinen ontwerpen, Gerhald stond tijdens zijn schooljaren al bij zijn nichtje in de kapsalon en elk vrij uurtje hielp Gerhard zijn vader in de drukkerij. „Tegenwoordig zie ik bij veel jongelui die een algemene opleiding volgen dat ze geen idee hebben waar zich ze op willen richten, welke studie ze willen volgen en voor welk vak ze opgeleid willen worden", zegt Gerhald. „Voor mij bestond nooit enige twijfel en mijn leraren hebben mij altijd gestimuleerd."

BREDE HORIZON Over één ding zijn de drie succesvolle ondernemers het eens: op De Meerwaarde en zijn voorgangers ligt de oorsprong van het succes tijdens hun werkzame leven. Gerhald: „Bijna alles kon op school. Niet alleen ben ik intensief begeleid, ook is er mijn horizon verbreed. En daar heb ik nog elke dag profijt van." Dat geldt ook voor Marc. „Ik heb altijd volop hulp gevaagd, en die ook gekregen. Doen waar je goed in bent. Dat stond destijds op De Meerwaarde bovenaan en ik hoor in mijn omgeving vaak dat dit nog steeds zo is." „Met recht is het een school waar leerkrachten aandacht hebben voor de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten, ruimte bieden voor eigen keuzen en weten hoe ze leerlingen moeten begeleiden om zo het beste naar boven te halen", vat Marc samen. „Een goede VMBO-opleiding is iets om trots op te zijn."
 

Meerwaarde, geloof in elk talent

Op De Meerwaarde halen leerlingen op een ontspannen, uitdagende en stimulerende manier het beste uit zichzelf. Eigen talenten en kwaliteiten worden naar boven gehaald en waardoor de jongeren zich gemotiveerd voelen deze verder te ontwikkelen. Dit gebeurt in een 'kleinscholige' omgeving, waardoor leerlingen de persoonlijke aandacht krijgen die zij verdienen.

Wederzijds begrip en respect staan daarbij hoog in het vaandel. Leerlingen krijgen onderwijs binnen de leerweg en sector die het beste bij ze past. Als protestants-christelijke school benadrukt De Meerwaarde wat het christelijk geloof betekent voor hen en de mensen om hen heen.