• Adriaan Jansen van DA Soap & Spices in Voorhuizen: „Bij tal van kleine kwalen kun je uitstekend advies inwinnen bij de drogist. -

    Cees van Dijk

Drogist Voorthuizen adviseert gratis over zelfzorg

Advertorial

VOORTHUIZEN Vroeger stapte iemand voor een ´simpel' kwaaltje meteen naar de huisarts, tegenwoordig ‚dokteren' mensen vaker eerst zelf, merkt drogist Adriaan Jansen van DA Soap & Spices aan de Hoofdstraat in Voorthuizen. „Klanten vragen ons bijvoorbeeld advies bij huidklachten, verkoudheid, griep, oor- of keelpijn, incidentele maagklachten, gevoelige darmen, een geïrriteerd oog, hooikoorts, spier- en gewrichtsklachten, een koortslip, slaapproblemen of verminderde weerstand. Begrijpelijk, want drogisten zijn opgeleid om daar oplossingen voor te bieden."

GRATIS ADVIES Mensen zoeken zelf naar informatie, zegt Adriaan. Ook worden tal van geneesmiddelen niet meer vergoed. „Ons advies is gratis. Een bezoek aan de drogist gaat niet ten koste van het eigen risico van de zorgverzekering." Als voorbeeld noemt Adriaan omeprazol. In veel gevallen wordt dit, net als calcium en vitamine D, niet meer vergoed door de verzekeraar. „Daarom zijn deze middelen in een betaalbare variant in ons assortiment opgenomen. DA Soap & Spices heeft nu vitamine D in alle mogelijke doseringen op voorraad. Kosten? Nog geen 5 eurocent per dag. Vanzelfsprekend verwijzen we bij aanhoudende klachten direct door naar de huisarts, maar 17 procent van de huisartsconsulten betreft kleine kwalen waarvoor zelfzorg een prima alternatief is."

Soms generen klanten zich advies te vragen over bijvoorbeeld incontinentie, moeilijke stoelgang of vaginale schimmelinfecties. Adriaan begrijpt dat. „Dit zijn geen onderwerpen waar je, met andere klanten op gehoorafstand, gemakkelijk over praat, maar het is echt niet nodig je daar bij een gezondheidsdrogist voor te schamen. Altijd kunnen we de nodige privacy bieden", benadrukt hij. „Tegelijk zie ik nog te vaak dat mensen bijvoorbeeld een pijnstiller als ibuprofen gebruiken, maar pas bij een adviesgesprek beseffen dat dit riskant is in combinatie met bloedverdunners."
DA Soap & Spices heeft een uitgebreid assortiment geneesmiddelen, natuurproducten en voedingssupplementen en breidt de dienstverlening uit. Elke maand kunnen klanten gratis door een gediplomeerd verpleegkundige hun cholesterol en bloeddruk laten meten. „Mensen zijn zich onvoldoende bewust van de risico's als deze waarden te hoog zijn. Ook op deze manier attenderen we onze klanten op het belang van een gezonde levensstijl."
DA Soap & Spices
Hoofdstraat 165, Voorthuizen