• Pauw Media
  • Pauw Media
  • BDU, Barneveld, Barneveldse Krant, krant, 2018, april, voorjaar, Plentyparts 5916579_bko14loketalageplentyparts004.jpg

    Pauw Media
  • BDU, Barneveld, Barneveldse Krant, krant, 2018, april, voorjaar, Plentyparts 5916578_bko14loketalageplentyparts003.jpg

    Pauw Media

Eigenaar Plentyparts: ´Het gevoel dat je wordt gewaardeerd is onbetaalbaar´

BARNEVELD Van stofzuigerzakken tot alles voor de fiets, van kabels voor de computer of de televisie tot inktpatronen en van led-verlichting tot onderdelen voor de wasmachine. Plentyparts in Barneveld heeft het. „Een probleem? Wij zijn specialist in oplossingen", zegt Farid Ouakili.

Cees van Dijk

In het najaar van 2017 begon Farid Ouakili (45) met zijn winkel aan de Nieuwstraat in Barneveld. Dat hij daar terecht zou komen, werd pas duidelijk na een grondig onderzoek, vertelt hij op een vrijdagavond net na sluitingstijd, als de laatste klanten zijn vertrokken. „Excuus voor het tijdstip”, verontschuldigt hij zich, „maar ik stond er alleen voor en het was druk.”

„Dat is inderdaad een goed teken”, beaamt hij. Hoewel het hard werken is, staat hij met plezier zes dagen in de week in zijn winkel. „Ik vind het heerlijk om mensen te helpen en het geeft me voldoening als ik een probleem kan oplossen. Tevreden klanten, daar doe je het immers voor.”

PERSOONLIJK CONTACT Terug naar het moment waarop Farid besloot zich als zelfstandig ondernemer in Barneveld te vestigen. Daar ging dus een uitgebreid onderzoek aan vooraf. „Ik werkte als accountmanager bij de NS, had een prima baan, maar wilde wat anders.” Even overwoog hij de overstap te maken naar de horeca, maar dat plan liet hij varen. „In een ver verleden heb ik heel wat biertjes getapt, maar elke avond achter de bar staan, sprak me niet meer aan. Bovendien heb ik een gezin en daar wil ik ook tijd aan besteden.”

Voor Farid telt vooral persoonlijk contact zwaar. Toen hij in gesprek raakte met Plentyparts, een franchise-onderneming die sinds 1975 vooral in het oosten van het land actief is, wist hij dat daar zijn toekomst lag. Met een gedegen bedrijfsplan op zak besloot hij de stap naar het zelfstandige ondernemerschap te zetten en opende hij, nu ruim twaalf maanden geleden, de zestiende vestiging van Plentyparts.

GEMAKKELIJK BEREIKBAAR Aanvankelijk twijfelde hij of het pand aan de Nieuwstraat wel de meest geschikte locatie zou zijn, maar nu is hij blij met de beslissing die hij destijds nam. „Belangrijk voordeel is dat de winkel gemakkelijk bereikbaar is. Zowel voor het winkelend publiek als voor degene die met de auto of fiets komt. En de verschillende koeriers kunnen hier voor de deur lossen. Dat is voor een zaak als de mijne, met veel doorloop van goederen, ook een pluspunt.”

Al snel na de opening van de Barneveldse vestiging van Plentyparts kreeg Farid de nodige bemoedigende reacties. „In het dorp was geen zaak meer zoals die van mij. Mensen waren blij met mijn komst en noemden het wel de ´Winkel van Sinkel´. Dat zie ik als een compliment, want het klopt dat ik een ontzettend breed assortiment heb.”

BREED AANBOD Daar heeft Farid niets teveel mee gezegd, want wie door zijn winkel wandelt, raakt al snel onder de indruk van het omvangrijke aanbod. Een stekkertje om de telefoon op te laden, een slang voor de wasmachine, inktcartridges, onderdelen voor de fiets of de auto, een lamp? Farid heeft het op voorraad. Ook maakt hij sleutels, is hij een DHL-servicepunt en heeft hij een cabine voor het schieten van een pasfoto voor officiële documenten.

Persoonlijk advies vindt hij belangrijk. „Altijd wijs ik de klanten er op dat ze kunnen kiezen voor een duur A-merk, of voor ons private label, het eigen merk van Plentyparts. Dat is aanzienlijk voordeliger. Met name met onze huismerk stofzuigerzakken en -onderdelen en onze eigen inktcartridges zijn klanten goedkoper uit.

Hoewel zijn huidige aanbod al omvangrijk is, speelt Farid met de gedachte om het assortiment uit te breiden met, bijvoorbeeld, campingspullen. „Dat is het sterke van Plentyparts, ik heb alle vrijheid om naast de basisproducten onderdelen toe te voegen. Zo kan ik als ondernemer mijn eigen plan trekken en inspelen op de vraag van mijn klanten en de mogelijkheden die ik hier heb.”

Farid’s enthousiasme werkt aanstekelijk, maar hij is ook realistisch. „Misschien dat ik in de toekomst personeel kan aannemen en nog een andere vestiging kan openen, maar voorlopig richt ik al mijn aandacht op deze winkel. Of ik er spijt van heb dat ik mijn vaste baan vaarwel heb gezegd? Geen moment. Ik vind het heerlijk om hier te werken en ik zie elke dag dat de klanten mijn inzet en betrokkenheid waarderen. Zeker, je moet een zaak draaiende houden, er moet brood op de plank komen, maar het gevoel dat je wordt gewaardeerd is onbetaalbaar.”