• De drie eigenaren van restaurant 't Zuiderbosch in Voorthuizen. Van links naar rechts: Annette Marneef, Patricia Schols en Kim van Manen.

    Pauw Media

Drie vrouwen met lef in 'verborgen culinaire parel'

VOORTHUIZEN Drie vrouwen met lef en één missie: van restaurant 't Zuiderbosch in Voorthuizen een succes maken. Annette Marneef, Patricia Schols en Kim van Manen zijn vanaf nul begonnen. Komende zomer is hun 'proeftuin van Gelderse streekproducten' zes jaar open, het eerste kookboek is gelanceerd en er zijn topposities op alle recensiesites. ,,We hebben geen moment spijt gehad.''

Wim Vonk

Je zou er bijna voorbij rijden, het sfeervolle, door bomen omgeven restaurant aan de Lange Zuiderweg, een stukje buiten het dorp Voorthuizen. 't Zuiderbosch is een voor deze omgeving nog enigszins verborgen culinaire parel. ,,Iedere week weer zijn bewoners van de gemeente Barneveld en daarbuiten verrast als ze ons ontdekken'', zegt Annette.
De passie straalt eraf bij de drie vrouwen. Ze zijn 'totaal verschillend', maar vullen elkaar ook aan en delen de liefde voor het koken.

TRENDSETTER Annette en Patricia uit Voorthuizen zijn schoonzussen, zij zagen in 2014 tijdens rondjes hardlopen het destijds leegstaande pand aan de Lange Zuiderweg en begonnen te dromen. ,,Dit is een prachtige locatie en het leek ons erg leuk om een horecazaak te beginnen.'' Ze werden het eens met eigenaar Elbert Pater en gingen voortvarend aan de slag.
De eerste twee jaar verkenden ze rustig waar het gat in de markt zat en toen waren ze eruit: Gelderland is misschien wel de provincie met de grootste diversiteit aan streekproducten, van de Betuwe tot de Achterhoek. ,,Daar zochten we onze specialisatie. Inmiddels heeft ieder restaurant in Gelderland streekproducten, maar wij zijn best een beetje trots dat we trendsetter zijn geweest.''
Tijdens de zoektocht naar speciale producten met een verhaal kwam Kim uit Barneveld de gelederen versterken. ,,Dat klikte meteen'', vertellen Annette en Patricia. ,,We hebben de taken goed verdeeld en vullen elkaar perfect aan. Alles is gebaseerd op onze inmiddels diepgewortelde vriendschap, waarbij je elkaar op z'n tijd ook rustig eens de waarheid kunt zeggen. Tenslotte staat alles in het teken van onze gasten: heerlijk eten, een gastvrije ontvangst en een perfecte bediening. Mensen gaan een avondje uit en krijgen van ons alle aandacht.''

TOPKWALITEIT Ook de menukaart is een fraai visitekaartje. Er is net een nieuwe klaar, in een opvallende en kleurrijke vormgeving. Annette, Patricia en Kim willen alleen topkwaliteit, op alle gebied. Ze hebben inmiddels een aantal vaste leveranciers gevonden. ,,Zoals onder meer meesterslager Ter Weele in Oene, geitenboerderij De Brömmels uit Woold, kip komt van Jan van Ee uit Stroe, kalfsvlees van Gebroeders Van Beek uit Barneveld, uniek en exclusief Japans Wagyu-rundvlees van Dirk Timmer uit Putten, brood van bakker Piet uit Elspeet, wijn van Grandi Vini en ijs van De IJstijd in Garderen'', sommen ze op.

VEEL PROEVEN Drie keer per jaar presenteren ze een nieuwe menukaart met, inmiddels een extra specialiteit, ook vernieuwende vegetarische en veganistische gerechten. De ideeën ervoor zijn talrijk, maar er is een scherpe selectie. ,,We hebben de afgelopen jaren heel veel ervaring opgedaan welke smaken bij elkaar passen. Het is letterlijk veel proeven, soms doen we er maanden over om een bepaald gerecht precies goed te krijgen en soms lukt dat met twee keer koken.''
Overal klinkt het streven naar perfectie door. ,,Mensen komen hier eten en geven geld uit, dan moet alles tot in de puntjes kloppen. We streven naar honderd procent klanttevredenheid en werken constant aan verbetering.''

BELOFTES Aan de muur hangt een groot bord met vijf beloftes: 1. Service met een grote glimlach, 2. Maximale klanttevredenheid, 3. Een favoriet gerecht uit het (recente) verleden is altijd te reserveren ('geef ons 48 uur de tijd'), 4. Uw tafel is de hele avond beschikbaar en 5. Sommige dingen veranderen nooit - 'de Ter Weele-tournedos is altijd verkrijgbaar'.
Annette ('kok, visie en beleid'), Patricia ('overdag kok, 's avonds gastvrouw') en Kim ('kok en creatief brein') staan er met hun medewerkers garant voor. ,,Als een bord niet helemaal leeg terug komt in de keuken, willen we direct weten waarom. Je bent zo goed als je laatste gerecht, we mogen niet verzwakken.''

Restaurant 't Zuiderbosch (52 zitplaatsen, twee terrassen buiten), Lange Zuiderweg 21A in Voorthuizen, telefoon 0342-700220, website: restauranthetzuiderbosch.nl. Openingstijden: donderdag tot en met zondag, van 17.00 tot 23.00 uur. Door de maatregelen tegen het coronavirus is 't Zuiderbosch voorlopig gesloten. U kunt er wel maaltijden bestellen en afhalen