• Edward Doelman

Evert en Ina Zeggelaar starten garage in Barneveld

BARNEVELD ,,Ik merkte dat ik steeds vaker in de slachtofferrol gedrukt werd. 'Jammer dat je geen tien jaar jonger bent, want dan had ik je aangenomen', kreeg ik zelfs letterlijk te horen. Op een gegeven moment waren we daar klaar mee." Aan het woord is de 52-jarige Evert Zeggelaar, die daarom met zijn vrouw Ina (50) een nieuw avontuur aangaat. Anderhalve maand geleden openden zij in Barneveld hun garagebedrijf aan de Bellstraat 19-G op bedrijventerrein De Valk.

 

Zeggelaar is al ruim 35 jaar werkzaam in de autotechniek, maar verloor ruim een jaar terug zijn baan, omdat zijn contract niet werd verlengd. ,,Dan kom je thuis te zitten en moet je solliciteren. Dat is best een vreemde gewaarwording."

Zeggelaar probeerde eerst via zijn netwerk aan een baan te komen. ,,Storingsdiagnose, reparaties en onderhoud heb ik altijd gedaan. Daarnaast heb ik mij ook verdiept in de moderne elektronica, waar de auto's van nu mee zijn uitgerust. Veel leeftijdsgenoten in mijn vak hebben dat laten liggen."

TE DUUR Gezien die bagage ging Zeggelaar met goede moed op zoek naar een nieuwe werkgever. ,,Natuurlijk weet je dat je relatief oud bent, maar je rekent er niet op dat je knalhard tegen die muur oploopt. Het is best pijnlijk als je op gesprek komt en te horen krijgt dat je wel geschikt bent voor de functie, maar dat je die niet krijgt, omdat je te oud en dus te duur bent", vertelt Zeggelaar.

Langzaam maar zeker drong het besef door dat hij wat anders moest doen om inkomsten te genereren. ,,Zelf had ik al snel na mijn ontslag wel nagedacht over een eigen bedrijf, maar daar begin je niet zomaar aan. Het ondernemerschap is toch een onbekende stap, terwijl een vaste baan je op het eerste oog meer zekerheid biedt."

Evert en zijn vrouw Ina gingen rond de jaarwisseling serieus nadenken over een eigen garagebedrijf. ,,Het UWV heeft een startersregeling, waarmee je tijdelijk een gedeelte van je uitkering kunt behouden. Dat bruggetje is prettig."

SNELHEID Zijn vrouw Ina stelt dat het een 'superspannende stap' is. ,,Onze kinderen zijn volwassen en zelfstandig. We hoeven niet als gezin gezamenlijk om zes uur te eten, maar hebben onze handen vrij. Ook die omstandigheden droegen bij aan de keuze voor een eigen bedrijf. Flexibiliteit en snelheid is namelijk belangrijk voor klanten. Het was nu of nooit", legt zij uit. Evert Zeggelaar Automotive werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. ,,Na zo'n beslissing gaat er een wereld voor je open. Het begint al met de zoektocht naar een geschikt pand, maar je moet natuurlijk ook best wat investeringen doen voor je apparatuur, inventaris en een RDW-erkenning voor de APK."

 

VAKIDIOOT Uiteindelijk streken ze neer in een pand aan de Bellstraat 19-G in Barneveld. Ina neemt de administratie voor haar rekening, zodat Evert zich bezig kan houden met zijn passie, de autotechniek. ,,Ik ben inderdaad een echte vakidioot, een allround techneut. Daarom richt ik mij ook op een brede klantenkring", stelt de ondernemer. Over de eerste zes weken zijn beiden erg enthousiast. ,,Natuurlijk hebben we best wat concurrentie, maar het bedrijf staat op poten. Steeds meer mensen weten ons te vinden." En het grootste verschil? Dat zit volgens Zeggelaar in de waardering: ,,Ervaring en vakkennis doen er nu weer toe."