• Cees van Dijk

Feest bij Van der Woerd Schoenen

BARNEVELD Van der Woerd Schoenen bestaat deze week 130 jaar en dat wordt onder andere gevierd met kans op korting, een prijzenfestival en een opmerkelijke schoenpoetsact.

Toen Gijsbertus van der Woerd op 14 maart 1889 de deuren van zijn schoen- en laarzenmakerij opende, kon hij niet bevroeden dat hij de grondlegger was van wat nu misschien wel de oudste winkel is in het centrum van het dorp. Als eerbetoon aan de voorgaande generaties staat bij Van der Woerd Schoenen aan de Langstraat een levensgrote afbeelding van de opa van Rens Jansen, die sinds 2012 de scepter zwaait over de schoenenwinkel.

Terugkijkend op de rijke historie van het familiebedrijf wijst Rens, inmiddels de vijfde generatie, op een ingelijst krantenartikel dat verscheen toen Van der Woerd Schoenen een eeuw bestond. Ook de benoeming tot hofleverancier, vijf jaar geleden, was een bijzonder moment.

KANS OP KORTING „Ons 130-jarig bestaan laten we niet ongemerkt voorbij gaan", verzekert Rens. Over wat er van 13 tot en met 16 maart allemaal op het programma staat, zegt hij: „Bij aankoop van schoenen krijgen klanten een muntje waarmee ze een oranje balletje uit een automaat kunnen halen. Daarin zit een kaartje dat recht geeft op een korting die kan oplopen tot dertig euro."

Daar blijft het niet bij, want klanten maken ook kans op aantrekkelijke prijzen, ze kunnen schoenen van Xsensible Stretchwalker testen tijdens een wandeling door het dorp en via Facebook (facebook.com/vanderwoerdschoenen) kunnen ze zelfs een gratis paar schoenen van dit merk in de wacht slepen. Op zaterdag laat een schoenenpoetser voor de winkel zijn kunsten zien. Dat zal ongetwijfeld ook voor het nodige spektakel zorgen, verwacht Rens.

„In onze branche is het nodige veranderd, niet in de laatste plaats door de komst van internet", vindt Jacqueline Jansen-van der Woerd, de moeder van Rens. Met Johan, haar man, hield zij 45 jaar de winkel draaiende. „Mensen nemen nu meer tijd om zich te oriënteren. Wat hetzelfde is gebleven, is onze persoonlijke aandacht voor de klanten", benadrukt Rens. „Wij zitten zelf op het pasbankje, helpen met het aantrekken van de schoenen en geven gericht advies. Ook voor mensen met 'moeilijke' voeten hebben we een ruim aanbod. Omdat we het waarderen dat klanten ons al 130 jaar weten te vinden, zullen we ze komende dagen voortdurend verrassen."

www.vdwoerd.nl