• Gerard van den Top van Veluwehof Natuursteen: „Door periodiek onderhoud blijft het grafmonument in optimale staat. -

    Eigen foto

Geregeld onderhoud: behoud van grafsteen

VOORTHUIZEN Voor nabestaanden is een grafmonument een gedenksteen met blijvende waarde. Daarom is het belangrijk dat het in optimale staat blijft. Daar is regelmatig onderhoud voor nodig, maar niet iedereen kan dat zelf doen. „Wij kunnen die zorg geheel uit handen nemen", zegt Gerard van den Top van Veluwehof Natuursteen in Voorthuizen. Hoewel de uitvaartsector traditioneel gezien een gesloten karakter heeft, denken steeds meer mensen na over hun uitvaart en wordt er ook in familiekring over gepraat, merkt Van den Top. Daar hoort volgens hem ook bij dat ze bewuster omgaan met een graf en een gedenksteen. „Tegelijk zien we dat er meer waarde wordt gehecht aan het periodieke onderhoud. Mensen willen dat het graf er verzorgd uit blijft zien."

ONDERHOUDSABONNEMENT Vanwege die toenemende vraag biedt Veluwehof Natuursteen de mogelijkheid het onderhoud en het herstel van beschadigingen, of een meer ingrijpende renovatie, door het bedrijf te laten verzorgen. Er zijn verschillende vormen mogelijk, passend bij het grafmonument en de persoonlijke wensen. Zo is er keuze uit abonnementen voor jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud. Abonnementen hebben een looptijd van vijf jaar, waarna verlenging mogelijk is. Naast het reinigen van het grafmonument kan het tijdig herstellen van kleine mankementen aan het marmer of graniet ernstiger schade voorkomen. Ook kan Veluwehof Natuursteen bijvoorbeeld de letters weer beter leesbaar maken. Standaard bestaan de werkzaamheden uit het volledig schoonmaken van het monument en het impregneren ervan door een anti-vuil-behandeling, zoals Van den Top het omschrijft. „Dit laatste zorgt ervoor dat vuil en groene aanslag veroorzaakt door algen minder gemakkelijk kunnen hechten."
Periodiek onderhoud gaat verder dan af en toe een borstel over de steen halen, benadrukt Van den Top. „Jaarlijks voert een van onze specialisten een complete inspectie uit van het grafmonument. Vervolgens maakt hij daarvan een rapport op. Tegelijk adviseren we wat er moet gebeuren om verval te voorkomen. Afhankelijk van de wensen van de nabestaanden voeren we uit wat nodig is. Geringe afwijkingen en defecten verhelpen we direct, en kosteloos. Bij meerwerk stellen we vooraf de klant op de hoogte. Voor werkzaamheden die onder garantie vallen brengen we geen kosten in rekening."

www.veluwehof.nl
www.grafsteen-opknappen.nl