• Willem de Jong: ,,Eerste reacties op training voor familieondernemers zijn razend enthousiast.''

    Lieke vd Made

'Groei en ontwikkeling van familieondernemers'

BARNEVELD Dat een familiebedrijf méér is dan een bedrijf, weten de accountants en adviseurs van Van Lienden & Kooistra maar al te goed. Daarom bieden zij sinds kort een exclusieve training voor familieondernemers aan, waarbij er zes dagen lang aandacht is voor zowel de zakelijke als de persoonlijke aspecten die bij deze ondernemingen komen kijken. ,,De eerste reacties zijn razend enthousiast."

Dat vertelt adviseur Willem de Jong in het kantoor van de Barneveldse vestiging aan de Albert Plesmanstraat. Een paar dagen eerder rondden hij en zijn collega’s de training met de allereerste groep af. ,,Die verliep precies zoals ik had gehoopt.”

MEER DAN CIJFERS Zes dagen lang werd een groep van zes familieondernemers onderworpen aan een uitdagend programma, bestaande uit fysieke bijeenkomsten en online cursusmateriaal. De Jong: ,,Onze training is geschikt voor elke ondernemer van een familiebedrijf die bewust aan zijn of haar bedrijf wil werken.” Daarbij komen niet alleen de cijfers aan bod; er is onder meer aandacht voor de presentatie van de deelnemers en hun bedrijf, voor de balans tussen werk en privé en voor het omgaan met eventuele risico’s. ,,De rode draad door onze training is het rendement van het familiebedrijf, met als doel dit op duurzame wijze te verhogen.”

BELANGRIJKE VRAGEN Meerdere specialisten van Van Lienden & Kooistra en een samenwerkende partner helpen de deelnemers om hun doelen te realiseren, met onderwerpen als ‘Krachtig communiceren’, ‘Personeel en organisatie’ en ‘De relatie tussen familie en bedrijf’. De Jong: ,,Hoe zorg je voor harmonie binnen het bedrijf, en hoe maak je op een gestructureerde manier afspraken? Belangrijke vragen voor elke familieondernemer.”

DYNAMIEK Daarbij kunnen deelnemers niet alleen leren van de specialisten, maar ook van elkaar, vertelt de adviseur. ,,De dynamiek binnen zo’n groep is enorm leuk om te zien: zes ondernemers die vanuit hun eigen vakgebied sparren met de anderen.” De reacties vanuit de eerste groep waren dan ook louter positief. ,,Van ‘Ik had dit niet willen missen’ tot ‘Hier kun je veel mensen blij mee maken’. Zulke reacties maken me trots, en ik kijk er al naar uit om met de volgende groep van start te gaan.”

VOLGENDE TRAINING De volgende training start op 10 september en biedt eveneens ruimte voor zes tot maximaal acht personen. ,,Zo is er voor iedereen persoonlijke aandacht en kunnen we de kwaliteit van onze training waarborgen.”

Geïnteresseerden kunnen zich nu opgeven per mail, telefonisch of via de website www.familiebedrijvigheid.nl