• Erik van 't Land

'Haal nu je T-rijbewijs in Barneveld'

Advertorial

BARNEVELD Sinds enkele maanden kunnen jongeren in Barneveld hun trekkerrijbewijs halen. Tot een aantal jaren geleden was een certificaat voldoende om met een landbouwvoertuig de weg op te gaan. Nu is een rijbewijs vereist, moet je een aantal rijlessen volgen, een theorie-examen doen en onder het toeziend oog van een examinator van het CBR een proeve van bekwaamheid afleggen. Sander Happel van De Groot Verkeersopleidingen zag dat er toenemende vraag was naar betrouwbare opleidingen en startte begin dit jaar met speciale rij-opleidingen voor degenen die het T-rijbewijs willen halen.

„Dat speciale rijbewijs is in 2015 ingevoerd", vertelt Sander. „Voor die tijd reed je en paar rondjes op de trekker van je vader, deed je een theorie-examen en kwam de leraar van je school kijken of je voldoende vaardigheid had voor het certificaat. Was dat allemaal in orde dan mocht je met de trekker de weg op."

GROTER EN ZWAARDER Nu is dat veel strakker geregeld, vervolgt Sander. Niet zo verwonderlijk, want de trekkers worden steeds groter en zwaarder. Daarnaast wordt het verkeer voortdurend drukker. Zoals vroeger een stukje rijden op een willekeurige trekker is niet langer voldoende om het T-rijbewijs te behalen. De trekker en de kar erachter moet minimaal elf meter lang zijn, die van ons is twaalf meter, zodat je echt op je spiegels moet rijden.

Voor de meeste kandidaten is het hun eerste rijbewijs. Gemiddeld zijn vijftien lesuren nodig voordat je met succes examen kunt doen, zegt Sander. „Daar horen ook bijzondere verrichtingen bij zoals het aan- en afkoppelen van de aanhangwagen. Doordat we in Barneveld en omgeving rijden en ik zelf beschik over een goedgekeurde lescombinatie kunnen we de beschikbare tijd zo efficient mogelijk gebruiken. Niet alleen de lessen, ook het afrijden gebeurt hier lokaal. Dat heeft als voordeel dat de kandidaten de omgeving kennen."

Sander is afkomstig uit de agrarische sector en heeft het afgelopen jaar een opleiding gevolgd om rijlessen te kunnen geven. Toen hij het plan opvatte om opleidingen voor het trekkerrijbewijs te verzorgen heeft hij de krachten gebundeld met De Groot Verkeersopleidingen in Barneveld. „Belangrijk voordeel is dat ik gebruik kan maken van hun faciliteiten en mij zo volledig kan richten op het verzorgen van de rijlessen." Met succes, want de eerste leerlingen zijn inmiddels geslaagd.

www.degrootverkeersopleidingen.nl