• 2016-01-29 13:03:29 epa05133258 A Union Jack flag flutters next to European Union flags ahead a visits of the British Prime Minister David Cameron at the European Commission in Brussels, Belgium, 29 January 2016. Cameron arived in Brussels for unscheduled talks on a Brexit referendum. EPA/LAURENT DUBRULE

    Laurent Dubrule

'Handel met de Britten zal er altijd zijn'

BARNEVELD Een brexit kan 'catastrofaal' uitpakken voor ondernemers, waarschuwden staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW vorige week. In hoeverre bereiden bedrijven uit Barneveld en omgeving zich voor op een vertrek van de Britten uit de EU?

Edward Doelman

Met name mkb-bedrijven bereiden zich nu lang nog niet altijd goed voor, zegt Hans de Boer. Na de brexit kunnen bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk te maken krijgen met douaneheffingen, oponthoud door grenscontroles en allerlei extra rompslomp. Dat kost ondernemers mogelijk veel extra geld. De Rabobank stelde in oktober al dat een harde brexit, dus zonder nieuwe handelsafspraken, Nederland 4,25 procent economische groei kan kosten tot 2030.

,,Maar wij zijn er nog niet mee bezig." Dat meldt Henk Klop desgevraagd. Hij is samen met zoon Niels Klop eigenaar van Klop Orgels. De orgelbouwer uit Garderen zegt niet uit de voeten te kunnen met de waarschuwingen die vorige week uit Den Haag klonken. ,,Het is vooral afwachten wat er uit de gesprekken tussen de Britten en de Europese Unie voortkomt. De resultaten daarvan gaan bepalen of ons dit goed of verkeerd voor ons uitpakt", zegt Klop.

 

HEFFINGEN De orgelbouwer uit Garderen doet een 'stukje van de inkoop' in Engeland. Daarnaast worden in opdracht van particuliere Britten regelmatig orgels gebouwd. ,,Tussen bedrijven en particulieren heb je natuurlijk de BTW, die naar de overheid gaat. Dat bedrag gaat door andere percentages en heffingen misschien wat veranderen, maar verder verandert er vermoedelijk niet zoveel voor ons. De eigen prijzen en marges blijven gewoon hetzelfde", verwacht Klop. Daarnaast wijst hij op het feit dat de orgelbouwer vaak eenmalige opdrachten verkrijgt. ,,De orgels en klavecimbels die we bouwen, gaan tientallen jaren mee. We hebben dus voornamelijk opdrachtgevers waar we één keer zaken mee doen. Ik stel mij voor dat de Brexit voor bedrijven met langlopende contracten meer impact zal hebben."

Een bedrijf dat zich al wel veelvuldig bezighoudt met het Britse vertrek uit de Europese Unie is Van Bentum Transport. Het Woudenbergse transportbedrijf, dat zo'n driehonderd medewerkers telt, verzorgt wekelijks honderden transporten naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. ,,We waren destijds heel verrast over de uitkomst van het Britse referumdum, maar zijn sindsdien al bezig om ons te verdiepen in douanekennis en importheffingen", zegt eigenaar Henk van Bentum. Hij verwacht dat er mogelijk allerlei formaliteiten en documenten bijkomen om grenzen te kunnen passeren. ,,Om die douane-afhandeling te vergemakkelijken proberen we als Engeland-rijders ook gezamenlijk te lobbyen voor digitalisering van documenten. Dat kan alvast veel tijd schelen."

 UIT- OF AFSTEL Van Bentum investeert dus al veel tijd en geld in de toekomstige Brexit. ,,Maar de eerste voortekenen van de onderhandelingen zien er niet ongunstig uit. Het ziet er naar uit dat de Engelsen de banden met het Europese vasteland warm willen houden en graag willen samenwerken." De transportondernemer houdt verder nog alle opties open. ,,Voor de brexit geloven we nog in uitstel en mogelijk zelfs afstel. Politiek gezien is de situatie in Groot-Brittannie heel interessant."

Los daarvan maakt Van Bentum zich weinig zorgen. ,,Of de Brexit nou met een sisser afloopt of dat op Engeland rijden veel ingewikkelder wordt; wij blijven ons als transportbedrijf op dit land focussen. Zie het als de transporteurs die nu bijvoorbeeld op Zwitserland focussen. Veel transportbedrijven vinden dat teveel gedoe en zo ontstaan er een paar Zwitserland-specialisten." Van Bentum denkt dat dat voor zijn bedrijf ook zal gelden. ,,Dat zijn we al en door de Brexit wordt dat mogelijk nog versterkt. Handel tussen Engeland en de Benelux zal er tenslotte altijd zijn."

Ook Erik Kamphuis, mede-eigenaar van Shuffle-Mix, laat weten dat het thema wel degelijk speelt. ,,Engeland is één van de landen waar we regelmatig zaken doen. We hebben er ook een agent die de verkoop voor zijn rekening neemt. We staan op het punt om een groot nieuw project te starten", zegt Kamphuis. De Barneveldse fabrikant van beluchtingssystemen voor bakkerijen en voedselproducenten volgt de ontwikkelingen rondom de Brexit-onderhandelingen dan ook 'op de voet'.

 

VALUTA Volgens Kamphuis zijn er twee aspecten die hij nauwlettend in de gaten houdt. Allereerst is dat de waarde van de valuta. ,,Wordt de pond te goedkoop of de euro te duur? Door te sterke veranderingen in valutawaarden kan het voorkomen dat met name de euro te duur wordt voor de Britten. Dat zou kunnen betekenen dat investeringen van hun kant uitgesteld of niet gedaan worden. Verder zou ik adviseren om grote contracten niet in ponden af te rekenen of je daarvoor eventueel in te dekken."

Een ander aspect is de in- en uitvoer van producten. Kamphuis voorziet dat de regeldruk door de Brexit opgevoerd zal worden. ,,Het papierwerk neemt waarschijnlijk toe, maar we exporteren ook naar China en de Verenigde Staten. We zijn dus wel wat gewend op dat vlak. Aan de andere kant zit je natuurlijk niet te wachten op extra werk." Voor Shuffle-Mix hoopt hij dat de Brexit mee gaat vallen. ,,De Engelsen zijn voor veel economische zaken afhankelijk van andere Europese landen, dat is een voordeel. Ik vermoed eigenlijk dat we soortgelijke afspraken krijgen als de huidige met Noorwegen en Zwitserland, landen die ook niet bij de EU horen. Dan blijft handel drijven nog prima te doen."