• Edward Doelman

'Ik moet nog leren genieten van een vrije avond'

VOORTHUIZEN Hij schoof het telkens voor zich uit, maar 2017 was voor René Brand het jaar dat hij knopen doorhakte. Na dertien jaar besloot hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer te verruilen voor een baan in vaste dienst bij HuboXL in Voorthuizen. ,,Ik durf wel te zeggen dat ik met mijn verhaal een bepaalde snaar heb geraakt."

Edward Doelman

In een openhartig verhaal in deze krant lichtte Brand eerder dit jaar zijn besluit uitgebreid toe. Het leverde hem een spervuur aan positieve reacties op. ,,Veel bekenden lieten weten dat ze respect voor mijn besluit hadden, maar ook onbekenden zochten contact. Iemand belde mij op en zei dat ze het een inspirerend verhaal vond en hoopte dat de ogen van haar echtgenoot geopend zouden worden. Anderen reageerden in de winkel of op sociale media", blikt Brand terug.

In het artikel reflecteerde de 32-jarige Barnevelder op het ondernemerschap. Zo´n bestaan is geen geplaveide weg naar succes, maar levert ook twijfels en onzekerheden op. ,,Weten waar je mee bezig bent en waarom is heel zinvol", zo vertelde hij destijds. ,, Ik hoorde van iemand dat hij naar aanleiding van mijn verhaal besloten had om met zijn baan te stoppen. Hij koos voor het ondernemerschap. Dat vond ik mooi om te horen. Hij had net als ik een keuze gemaakt."

Inmiddels voelt Brand zich op zijn plek bij HuboXL in Voorthuizen. ,,Ik was de laatste maanden nog bezig met wat laatste opdrachten, maar in de winkel heb ik het echt naar mijn zin. Er staat een hecht team en Roland Hartkamp (de eigenaar) gunt iedereen veel vrijheid. Het contact met klanten is ook erg leuk." Een voordeel van een vaste baan is dat hij zijn werk niet mee naar huis neemt. ,,Je laat het daar. Na 18.00 uur heb ik dus ineens tijd voor mezelf."

Genieten van die rust, dat vindt Brand nog wel lastig. ,,Ik was altijd gewend om 's avonds na etenstijd nog in mijn kantoor boven aan de slag te gaan. Mails beantwoorden, offertes maken, administratie doen. Dat hoeft nu niet meer, maar omdat ik het zo gewend was, bekruipt mij soms het gevoel dat ik nog wat moet doen. Ik moet nog leren genieten van een vrij avondje.`

Spijt van zijn keuze heeft Brand allerminst. ,,Ik keek er tegenop, juist omdat ik als persoon ook mijn bedrijf was.

Met je zaak stoppen en kiezen voor een baan in vaste dienst voelt in eerste instantie als gezichtsverlies." Maar dat is het allerminst. Doordat Brand het roer van zijn leven zelf in handen nam, voelt hij zich zelfverzekerder. ,,Ik heb meer zelfvertrouwen en voel mij lichamelijk ook fitter. Deze keuze heeft mij zonder twijfel goed gedaan."