• Lagerwey/Jorrit Lousberg

Lagerwey sluit grote deal met Russen

BARNEVELD Lagerwey gaat het Russische Otek, een dochterbedrijf van RosAtom, helpen met de ontwikkeling en bouw van windmolenparken. Dat maakte de Barneveldse windturbinebouwer maandag bekend. Volgens het bedrijf vormt de overeenkomst de 'basis voor het creëren van een professionele en innovatieve windindustrie in Rusland'.

De Russen hebben aangegeven grote ambities te hebben op het gebied van windenergie. Het land heeft de doelstellingen die in de klimaatovereenkomst van Parijs zijn vastgesteld recent nogmaals bekrachtigd. Volgens de nationale energiestrategie moet 4,5 procent van alle elektriciteit in 2020 van hernieuwbare bronnen komen. Windenergie wordt daarbij gezien als een grote kans, omdat er veel gebieden geschikt zijn voor de turbines. Daarvoor gaat het Russische staatsbedrijf RosAtom in zee met Lagerwey.

RosAtom heeft vooral kerncentrales, maar wil via de nieuwe poot Otek beginnen met windenergie. Lagerwey gaat helpen om grootschalige windmolenparken te ontwikkelen en produceren.

FABRIEK IN RUSLAND Ook gaat Lagerwey de molens in een zogenoemde ' joint venture' met Otek installeren. Daarvoor wordt onder meer een fabriek in Rusland gebouwd. Dat zal in de stad Volgodonsk zijn. De joint-venture met Lagerwey als technologiepartner wordt later dit jaar officieel opgericht.