• BVD Advocaten

Lange letselschadezaken: eind in zicht?

BARNEVELD Hoe lang duurt het nou, zo'n letselzaak? Een vraag die bij het kennismakingsgesprek steevast op tafel komt. Je leest verhalen over jarenlang slepende, tijd vretende gevechten met verzekeraars waar je somber van wordt. Moeten we er wel aan beginnen?

Goede voornemens Allereerst: het is in de afgelopen jaren beter geworden. In 2006 is een Gedragscode Behandeling Letselschade van kracht geworden en daarin nemen verzekeraars zich voor, aan de hand van een aantal gedragsregels, de route te stroomlijnen naar een aansprakelijkheidsstandpunt en een uitkering. De Ombudsman heeft echter moeten vaststellen dat desondanks nog steeds weinig mensen het gevoel hebben dat zij als slachtoffers centraal staan in de letselschadezaak. Veel dossiers zijn na drie jaar nog steeds niet afgerond.

Whiplash De praktijk is dus weerbarstig. Dat geldt zeker voor zaken waarin sprake is van whiplashletsel. In die situatie is vaak sprake van een heel langdurig klachtenpatroon met allerlei lichamelijk en mentale gevolgen. Met steevast de discussie over de vraag of de betreffende klachten wel het gevolg zijn van die aanrijding. Had je voor het ongeval ook al niet wat depressieve klachten?

Neem nu de zaak van de boer uit Gelderland. Toen hij en zijn vrouw in 1999 een achterop-aanrijding meemaakten. De boer en zijn vrouw krabbelen op, maar gaande weg blijkt dat het met het boerenbedrijf - net overgenomen van zijn vader - eigenlijk helemaal niet meer gaat. Zijn gebrek aan energie en somberheid worden hem zo zwaar dat het echtpaar moet overschakelen op een veel lichtere wijze van boeren. Ze kopen aangepaste machines, gaan op de biologische toer en verbouwen een deel tot zorgboerderij, in de hoop dat dit helpt om boven water te blijven. Uiteindelijk valt de boer helemaal uit. Wat een schade.

Als verzekeraar Aegon daarvoor aansprakelijk wordt gesteld, is dat het begin van een zeer langdurige en stroperige strijd. Vorig maand (!), we zijn dan 20 jaar verder, heeft het Gerechtshof niet alleen de laatste knopen doorgehakt en hem schadevergoeding toegekend maar ook uitgesproken dat Aegon aan de boer smartengeld moet betalen. Het is voor het eerst dat een rechter dat aandurft.

Boer krijgt gelijk De boer krijgt 10.000 euro vergoeding, alleen al voor de stroperige afhandeling. Aegon wordt op de vingers getikt omdat ze verschillende keren van koers wijzigde, na jaren plotseling het oorzakelijk verband tussen de kop-staart botsing en de psychische klachten weer ter discussie stelde en weigerde een verzekeringsarts in te schakelen. Daarnaast was de bevoorschotting op de schade minimaal. De boer krijgt uiteindelijk na 20 jaar gelijk.

Het slechte nieuws is dat het nog steeds voorkomt dat verzekeraars een uitputtingsslag leveren ten koste van het slachtoffer. Maar het goede dat ze hiermee steeds moeilijker wegkomen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Mr. Jan Willem van Dommelen, advocaat bij BVD Advocaten in Barneveld De letsellijn van BVD advocaten is tot 21.00 uur 's avonds bereikbaar via (0318) 53 17 97.