• Pluimveehouder Theo Bos uit Barneveld vertelt in de Barneveldse Krant wekelijks over de nasleep van de eiercrisis.

    Pauw Media

MKZ-déjà-vu

BARNEVELD De afgelopen dagen waren heel hectisch. We zijn heen en weer geslingerd tussen verschillende emoties en ondertussen is ons pluimveebedrijf nog altijd geblokkeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. En het is nog altijd de vraag wanneer dat gaat veranderen.

Wat is het geval? Op 27 juli werden de eerste monsters van onze eieren genomen, om ze te controleren op het fipronil-gehalte. Natuurlijk waren we teleurgesteld toen de uitslag positief en dus fout bleek te zijn. We vroegen een contra-expertise aan bij een van de vier laboratoria die hiervoor bevoegd zijn bij de NVWA: het lab van Eurofins in Zeeuws-Vlaanderen.

Twee dagen later ontvingen we de uitslag: er was geen fipronil in onze monsters gevonden! We waren in een euforische stemming. Ons bedrijf kon weer worden gedeblokkeerd! Maar toen keek ik nog eens op de brief. Wat bleek? Er stond een verkeerd ei-nummer op vermeld. Op de eieren die ik had aangeleverd stonden geen nummers. Er was dus een fout gemaakt. De aanvankelijke blijdschap om de goede uitslag, sloeg meteen om in grote teleurstelling.

Door een fout - waarschijnlijk bij het laboratorium - waren er drie monsters op mijn naam terechtgekomen. Op 10 augustus werd het mij duidelijk dat de nulscore waarschijnlijk niet van mijn eieren kon zijn gekomen. De twee andere uitslagen die op mijn naam stonden, waren allebei net te hoog.

Definitieve zekerheid over mijn eieren had ik dus niet. Ik was verbaasd, viel stil en dacht: dit kan toch niet waar zijn? Ik kreeg een déjà-vu over de MKZ-crisis. Ook daarover gaan nog steeds verhalen dat er monsters verwisseld zijn. Niet dat ik hier kwade opzet in zie. Er is gewoon iets fout gegaan met de administratie. Het is mensenwerk en dan worden er fouten gemaakt. Maar het is wel een fout met gevolgen voor ons. Feitelijk zijn we nu sinds 27 juli niets opgeschoten. Je bent boos, maar het helpt niets als je bijvoorbeeld met eieren gaat gooien. Mijn eerste gedachte was: hoe nu verder?

Ik heb een herinspectie aangevraagd bij de NVWA en die ging daarmee akkoord. Zaterdag zijn er nieuwe monsters genomen. De inspectie wordt de laatste tijd veel verweten, terecht ook, maar aan deze fout konden ze niets doen. Blijkbaar is de werkdruk bij de laboratoria erg hoog, net als bij de NVWA. Ik weet niet of andere pluimveehouders iets soortgelijks hebben meegemaakt. Ondertussen hebben we onze jonge kippen op dieet gezet, om de fipronil uit hun buikvet te krijgen. Ze worden er wat hyper van, pikken wat meer op je schoenen. Ze hebben wel een hongerig gevoel. Dat gaat wel een beetje in tegen mijn eigen gevoel, want je wilt je kippen altijd goed verzorgen. Maar het is nodig.

Pluimveehouder Theo Bos uit Barneveld vertelt in de Barneveldse Krant wekelijks over de nasleep van de eiercrisis.