• Midden Nederland Makelaars

MNM lanceert online bieden op huizen

BARNEVELD Het biedproces bij aankoop van een woning transparant en inzichtelijk maken. Dat is één van de gevolgen van het digitale platform van Online Bieden, dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft gelanceerd. In de gemeente Barneveld gaat Midden Nederland Makelaars als eerste van start met het online bieden op woningen. ,,Met online bieden is de marktwerking optimaal", vertellen Gerben Hartkamp en Andries Mulderij.

Edward Doelman

 

Kleding, vakanties en auto's; anno 2017 schaffen veel Nederlanders allerlei producten via het internet aan. ,,De techniek biedt mooie dingen en ieder beroep gaat met zijn tijd mee. We zijn er heel blij mee dat wij één van de eerste NVM-kantoren zijn die het online bieden mogen introduceren." Landelijk gaan in totaal veertig makelaars, verspreid over het land, met het online bieden aan de slag. Midden Nederland Makelaars (MNM) lanceert de nieuwe tool deze week in de gemeente Barneveld.

Het online bieden zal zeker niet bij iedere woning die via MNM wordt verkocht worden toegepast. ,,Het moet natuurlijk bij de verkopende partij en ook bij de woning passen. Iemand die de tijd heeft om zijn of haar woning te verkopen en durft te wachten op die ene koper, die heeft minder aan een online biedproces. Deze nieuwe tool is bijvoorbeeld geschikt voor iemand die graag snel tot zaken komt en een woning heeft die goed in de markt ligt", schetsen Hartkamp en Mulderij. Bekend is dat de dynamiek op de woningmarkt hoog is. ,,Voor starters- en ook seniorenwoningen is op dit moment sprake van een goede krapte. Dergelijke woningen lenen zich prima voor het online bieden."

 

KIJKDAGEN Het NVM Online Bieden werkt als volgt: voorafgaand aan het proces stelt NMN twee kijkmomenten vast, waarop geïnteresseerde kopers de woning kunnen bekijken. ,,Tijdens die kijkdagen kunnen mensen zich legitimeren en aanmelden voor het biedsysteem, dat een paar dagen later op gang komt. Mensen hebben dus de tijd om goed na te denken over een eventueel bod", legt Mulderij uit. Geïnteresseerde kopers krijgen eigen inlogcodes. Mulderij benadrukt dat de privacy van de deelnemers gewaarborgd is. Bieders kunnen de persoonlijke gegevens van de overige deelnemers niet zien en zien alleen welke prijs er door een ander geboden wordt. ,,In feite is het een transparant proces."

Na sluiting van het biedproces, dat drie dagen duurt, bepaalt de verkopende partij aan wie het huis wordt verkocht. Niet automatisch is de bieder met het hoogste bod de nieuwe huiseigenaar. ,,De afweging wordt breder gemaakt. Dat kan ook met bepaalde voorwaarden te maken hebben, zoals voorbehoud van financiering. Als de geboden prijzen nagenoeg gelijk liggen, kunnen dergelijke voorwaarden voor de verkopende partij juist doorslaggevend zijn."

 

VAN START MNM is benieuwd naar de eerste ervaringen met het nieuwe platform. ,,Het is een nieuwe stap, maar wel eentje die helemaal past bij deze tijd en de huidige marktomstandigheden. Het verkoopproces verloopt via dit platform sneller en transparanter." Hoeveel Barneveldse woningen via het digitale platform verkocht gaan worden, hangt van de markt af. ,,Volgende week gaan we de eerste twee woningen op deze manier verkopen, maar het gaat ons niet om de aantallen. We zien dit vooral als een uitbreiding van de dienstverlening."