• Albert Hoefakker: ,,Met een temperatuur van 1.300 graden is vakmanschap vereist om veilig, en met het gewenste resultaat, aan de slag te gaan - .

    Eigen foto

Open dag bij de ambachtelijke smederij

Advertorial

GARDEREN Altijd al eens een kijkje willen nemen in een ambachtelijke smederij waar de smid de ijzers in het vuur houdt om het met een paar krachtige hamerslagen de juiste vorm te geven? Ga dan zaterdag 14 september naar de Putterweg 48 in Garderen waar Albert Hoefakker demonstraties geeft in zijn gerenoveerde smederij.

„Zodra de mensen hier binnenkomen, ervaren ze dat ze met een eeuwenoud ambacht hebben te maken", zegt Albert die vijftien jaar geleden de smederij van zijn vader overnam. „Als kind was ik al in zijn smidse te vinden. „Later hielp ik hem in mijn vrije tijd. Ik werkte destijds als engineer in de high-tech machinebouw. Dit siersmeedwerk deed ik naast mijn vaste baan. Toen ik dit pand kon overnemen, richtte ik mij volledig op mijn ambacht als siersmid."

Nadat hij samen met zijn vrouw en hun twee zoontjes het huidige bedrijfspand en de bijbehorende woning bemachtigde, volgde een ingrijpende verbouwing. Nu die vrijwel gereed is, wil Albert laten zien hoe hij werkt en wat hij maakt. Met hamer en aambeeld smeedt hij een verscheidenheid aan fraai vormgegeven, volstrekt unieke voorwerpen, zoals ornamenten, sierletters voor op de gevel, windrozen, monumentale muurankers, onderstellen voor tafels… de mogelijkheden zijn eindeloos.

UNIEK EN PERSOONLIJK Ieder werkstuk dat zijn smederij verlaat heeft de smid naar de wens van de klant ontworpen en gemaakt. „Het is altijd een persoonlijk product. Dat maakt het werk van een siersmid zo bijzonder." Als voorbeeld laat Albert een wieg zien die naar de wens van de opdrachtgever is vervaardigd, inclusief de initialen van de familie. „Dit zul je nergens anders vinden. Zeker, het is duurder dan een standaardwieg, maar je heb dan ook iets unieks dat helemaal met de hand is gemaakt."

Wat het werk van een siersmid inhoudt en welke machines en gereedschappen hij gebruikt, demonstreert Albert komende zaterdag. Bezoekers van zijn smederij zijn altijd onder de indruk van het vuur, weet hij. Niet zo vreemd, want met een temperatuur van 1.300 graden is gedegen vakmanschap vereist om veilig, en met het gewenste resultaat, aan de slag te gaan.

De Open Smederij Dag bij Hoefakker Ambachtelijke Smederij begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Voor een hapje en een drankje word gezorgd en de kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen.

www.ambachtelijkesmederij.nl