• Yu Lam Cheung tussen zijn medewerkers Jamie (links) en Ming. Zittend zijn vader en moeder die in de keuken de scepter zwaaien.

    Cees van Dijk

Restaurant East viert tienjarig jubileum

TERSCHUUR Praat met Yu Lam Cheung, eigenaar en gastheer van Restaurant East in Terschuur en snel wordt duidelijk dat hij een passie heeft voor de Kantonese keuken. „Die is al meer dan duizend jaar oud en gebaseerd op een veelzijdige kooktechniek. Gerechten worden gestoomd, gefrituurd of gewokt", licht hij toe.

In Amersfoort had Cheung destijds een restaurant, maar hij zocht iets buiten de stad. Dat moest een gelegenheid worden waar mensen gericht naar toe gaan, geen snelle eetgelegenheid om de hoek. „Toen ontdekte ik deze plek. Er stond een verpauperd pand, maar ik zag volop mogelijkheden om hier iets aantrekkelijks van te maken", vertelt hij terwijl hij een krantenknipsel uit 2008 laat zien, waarop hij poseert voor een gebouw dat op zijn minst een flinke opknapbeurt kan gebruiken.

EEUWENOUDE EETTRADITIE Cheung koos niet voor een eenvoudigste weg, geeft hij toe als hij terugkijkt op de afgelopen tien jaar. Toch slaagde hij er met hulp van zijn ouders in een authentiek Kantonees restaurant te creëren dat inmiddels kan rekenen op een trouwe klantenkring. Die vaste gasten hebben volgens Cheung inmiddels de gevarieerde gerechten en talloze smaken van de originele Kantonese keuken ontdekt, maar hij zou graag zien dat ook anderen er kennis mee maken. "Tegelijk wil ik onze gasten bedanken voor de afgelopen tien jaar", benadrukt hij.

In China heeft eten vaak een symbolische betekenis, legt Cheung uit. Bij bijzondere gelegenheden moeten volgens de eeuwenoude eettraditie vaste gerechten op het menu staan. „Ons speciale menu vernieuwen we iedere zes maanden. Elk jaar gaan we zelf naar Kanton, de zuidelijke provincie van China, om daar inspiratie op te doen."

Eten mag geen haastklus zijn, vindt Cheung. Daarom raadt hij zijn gasten aan ruim de tijd te nemen als ze in zijn restaurant aan tafel gaan. „Als je volop wilt genieten van de verschillende gerechten, moet je dat in alle rust doen." Terug naar de originele keuken. Daar blijft hij zich met zijn ouders, die in de keuken van het restaurant staan, en zijn medewerkers voor inzetten. Wie zelf wil ervaren wat hij daarmee bedoelt, moet zeker een bezoek brengen aan Restaurant East in Terschuur. Speciaal om het jubileum een feestelijk tintje te geven, heeft Cheung een jubileummenu samengesteld dat alles biedt voor een smakelijk avondje tafelen.

www.restaurant-east.nl