• Michele de Nicola, zijn zoon Julian, Dini Mangatta en Kamran Nabi (v.l.n.r.) laten u graag kennismaken met alle facetten van de Italiaanse keuken.

    Cees van Dijk

Restaurant Lanterna terug in Barneveld

BARNEVELD Veertien jaar was Michele de Nicola de stuwende kracht achter Italiaans restaurant Lanterna in het centrum van het dorp. In 2010 verkocht hij zijn zaak, maar sinds kort is hij weer terug op de vertrouwde stek aan de Schoutenstraat.

Een gesprek met Michele over zijn komst naar Nederland en zijn liefde voor de Italiaanse keuken. „Destijds werkte ik in Harderwijk, maar ik wilde altijd al voor mezelf beginnen. Dat kon toen ik in 1996 dit restaurant kon openen."

Vanwege persoonlijke omstandigheden moest hij afscheid nemen van zijn geliefde eetgelegenheid, maar Michele wilde graag terug naar Barneveld. Die mogelijkheid deed zich eind vorig jaar voor toen de eigenaar van het pand waar Lanterna nu in is gevestigd een nieuwe huurder zocht. „Degene aan wie ik destijds mijn restaurant had verkocht, was er mee gestopt. Natuurlijk greep ik de kans met beide handen aan om hier weer van start te gaan."

Begin 2018 voegde Michele de daad bij het woord. Hij bracht samen met zijn vriend Kamran Nabi de sfeer van weleer terug in Lanterna. „We kennen elkaar al twintig jaar", zegt de uit Afghanistan afkomstige Kamran, die samen met chef De Nicola in de keuken werkt.

MEER DAN PIZZA'S EN PASTA'S Michele kwam aan het einde van de jaren zeventig naar Nederland. Voor veel mensen was toen een Italiaans restaurant een onbekend fenomeen. „Ook in de supermarkten waren nauwelijks ingrediënten te vinden voor de Italiaanse keuken. Dat is nu wel anders", zegt Michele. Toch ziet de chef dat veel aspecten van de Italiaanse keuken niet bekend zijn. „Pizza's en pasta's kent iedereen wel, maar je kunt bijvoorbeeld ook een avond lang assagini, allerlei gerechtjes, proeven. Die serveren we apart, zoals Spaanse tapas. Daarnaast is er de antipasti waarbij we een bord vol hapjes presenteren. Ideaal als je met vrienden of collega's een avond gezellig wilt tafelen", legt Michele uit. „Verder zijn er nog tal van gerechten die kenmerkend zijn voor de Italiaanse manier van koken."

Wie zelf de Italiaanse keuken beter wil leren kennen, moet zeker profiteren van de kennismakingskorting die Lanterna deze maand biedt. In de editie van de Barneveldse Krant die donderdag huis-aan-huis verschijnt staat een bon die recht geeft op twintig procent korting (geldt niet in combinatie met andere aanbiedingen). Wie thuis van de kookkunsten van Michele en Kamran wil genieten kan gebruik maken van de bezorgservice van Lanterna.

www.lanterna.nl