• ...

Revolutionaire patat uit Terschuur valt in de smaak bij presentatie in Amsterdam

TERSCHUUR/AMSTERDAM Ten overstaan van talloze journalisten van dag- en vakbladen hebben de ontwikkelaars van Leon&Léon Diepvriespatat maandagavond hun ´revolutionaire´ frietjes gepresenteerd. Plaats van handeling was hotel Breeze in Amsterdam, waar naast schrijver Leon de Winter ook Bjorn en John Dokter aanwezig waren. Laatstgenoemden vertegenwoordigen het Terschuurse bedrijf De Korrel Beheer BV, dat betrokken was bij de ontwikkeling van deze friet en de juiste coating bedacht. ,,De belangstelling was enorm´´, vertelt John Dokter. ,,We hebben uiteraard ook air fryers meegenomen naar Amsterdam, zodat de aanwezigen onze frietjes konden proeven. De reacties waren positief. Niet alleen van de gasten ter plekke, maar ook op internet, waar ik verschillende vlogs en blogs langs zag komen.´´

,,We claimen dat deze patat gezonder is", zegt Dokter. De andere aandeelhouders van het merk Fries 4All zijn HZPC uit Joure (ontwikkelaar van aardappelrassen), León Eijsman (voormalig hoogleraar hartchirurgie) en Leon de Winter (schrijver, columnist, filmproducent). De patat van Leon&León wordt al friet 3.0 genoemd, met de claims: innovatief, eerlijk, light (30% minder calorieën), vegan, glutenvrij en multi toepasbaar. 

UIT NOOD GEBOREN De nieuwe patat frites werd eigenlijk uit nood geboren. ,,Leon de Winter woonde in Los Angeles. Hij had daar een goed leven, maar werd iets te dik. Hij zei dat hij zich niet zo goed voelde, waarna de dokter de diagnose stelde dat hij pre-diabetes had. De Winter hield niet zo van pilletjes slikken en zijn neef León Eijsman adviseerde hem om gewoon wat af te vallen door alle koolhydraten te laten staan. Maar toen ontdekte hij dat die bijna overal in zitten, ook in patat. Dat vond hij niet leuk. Toen hij in Nederland terugkwam, ging hij met Eijsman in gesprek, om zelf friet uit te vinden die veel minder koolhydraten bevat."

Uiteindelijk kwamen de heren uit bij Paul Vos en John Dokter van De Korrel Beheer BV, die met beide Leons meedachten en een coating ontwikkelden voor de patat.

Op de foto van links naar rechts: Bjorn Dokter, Leon de Winter, John Dokter en Moos de Winter. Paul Vos van De Korrel Beheer kon door omstandigheden niet aanwezig zijn.