• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: 'Nieuwe formule Rose Garden schot in de roos'

BARNEVELD Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chefkok. Voor de rubriek St(r)eekproef in de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio en schrijft hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag de Aziatische bistro Rose Garden in Barneveld

Restaurant Rose Garden is al dertig jaar een begrip in de wijde omgeving van Barneveld en de familie Pang voelt zich al die jaren ook helemaal thuis in Barneveld. Van oorsprong komt Francisco uit Kuala Lumpur in Maleisië en zijn vrouw Mei uit de provincie Chekiang aan de Chinese kust.

Op zoek naar een vaste stek gingen zij via Beverwijk, Lisse, Leiden - waar hun eerste zoon Jacky geboren is - en via Zutphen naar Barneveld, waar niet veel later zoon Rocky ter wereld kwam. Hij is de enige echte Barnevelder in de familie Pang. Op deze locatie is chefkok Chong de familie Pang al die tijd trouw gebleven. Hij heeft ook nu nog de leiding in de keuken.

Zoon Jacky heeft helemaal niets met het culinaire, maar Rocky wil wel verder in de sporen van zijn ouders. Na een paar heftige jaren in Amsterdam om ervaring en kennis te vergaren, is hij met zijn vriendin Anouk Kwant teruggekeerd op het nest in Barneveld. En dat ging samen met enkele grondige veranderingen. Op een vergadering voor het komende Preuvenement meldde Francisco dat hij gaat verbouwen. Hij zei met een glimlach tegen me dat alles eruit zou gaan: ,,Alleen de muren blijven overeind.'' Ik ben een keer wezen kijken bij de sloop en zag dat een Barneveldse Krant uit de jaren '80 achter het behang tevoorschijn kwam: er moest nog heel wat gebeuren. Daarna ben ik er niet meer geweest. Tot nu dan, ik hoop verrast worden met het resultaat van de verbouwing en de nieuwe culinaire inbreng van Rocky en Anouk.

METAMORFOSE Ik moet wennen aan de nieuwe naam: Aziatische bistro Rose Garden. Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Chinees met een Frans tintje? Het parkeren aan de achterzijde is geen enkel probleem. Ik open bij de hoofdingang de zware glazen deur en sta gelijk voor de volgende glazen deur, die als tochtsluis fungeert en voorkomt dat de warmte of koude lucht naar binnen gaat.

En dan sta ik paf, wat een metamorfose! De verschillen zijn groot. Terwijl ik één en ander op me laat inwerken, heten Rocky en Anouk ons hartelijk welkom. Ik feliciteer beiden met deze vernieuwing. Wat een geweldige ruimte en diepte met een prachtig interieur, sfeervolle verlichting, stijlvolle afscheiding van een wijnrek met liggende flessen wijn voor de uitgifte en een extra doorgang.

Wie binnenkomt ziet dat het linkergedeelte afgescheiden is door kolommen, waardoor een ruimte is gecreëerd voor grotere groepen van circa dertig personen, met aan het raam een prachtige ovalen tafel voor tien personen. Alle tafels zijn keurig gedekt met linnen servet en logo. Als het culinaire net zo op orde is, dan zit ik goed vanavond. Rocky wijst naar de ronde tafel aan de rechterkant, voor het raam. Ik neem plaats op de halve ronde bank met mijn rug richting Schoutenstraat en heb mooi zicht op wat zich hier vanavond afspeelt. De vierkante tafels aan de lange wand geven een bistro-gevoel, terwijl de rest van de tafels allemaal rond zijn in de sfeer van een restaurant, leuk speels.

PREUFMENU Rocky komt met een glaasje bubbels als welkom en de nieuwe kaart. Ik geef aan dat hij mij culinair mag verrassen. Ondanks dat we elkaar best goed kennen, bemerk ik toch een beetje nervositeit bij Rocky als hij de kroepoek met een heerlijk gekruide warme pindasaus op tafel plaatst. Ik ga het menu opbouwen met kleine gerechtjes in combi met een proefje wijn. Hij vraagt of we alles lusten en na een bevestigend antwoord gaat hij van start. Niet veel later de starter: Flambé nigiri, twee sushi's van een kussentje gekookte rijst met een hele korrel en goede binding, bedekt met verse zalm verse tonijn, afgelakt en geflambeerd met teriyaki. Heerlijk op smaak met mirin, saké en Japanse mayo. De combi met de Prosecco Vescovi (extra droog uit Italië) is top. Dat ik één en ander heel stoer eet met mijn chopsticks werkt op de lachspieren van mijn tafelgenote, maar het lukt me best.

Vervolgens in de schelp geserveerde gestoomde coquille in lichte soja, vermicelli, krokante knoflook en hete knoflookolie. De Sauvignon Blanc, Torre dei Vescovi, uit Veneto (Italië) past er prima bij. De proeverij gaat in een mooi tempo verder met een Bao (plat, dubbelgeslagen gestoomd wit broodje) met getrancheerde crispy Peking-eend, Hoi sin, lente ui, pinda's en rode peper: een supergerechtje, zeker in combi met de Italiaanse Primitivo Doppio Passo, Botter, Puglia. Door mijn tevredenheid komt Rocky ook tot zichzelf. Van de nervositeit in het begin is niets meer te merken.

SMAAK HOGER OPVOEREN ,,We gaan de smaak steeds hoger opvoeren'', zegt Rocky bij het volgende gerecht, geserveerd in prachtig passend servies. De gewokte grote gamba's lachen ons toe, zeker mijn tafeldame, de vijf Chinese kruiden zijn prima in balans toegepast en de meegewokte peultjes heerlijk beetgaar. De gestoomde witte rijst maakt het smaakpalet compleet. De Italiaanse Montepulciano d'Abruzzo, Rimaldi, Abruzzen hierbij is heel bijzonder.

We bereiken het hoogtepunt van deze proeverij, tot nog toe zijn alle gerechten heerlijk op temperatuur en op of in warm servies geserveerd. Dat is zeker het geval bij de ti-pan saté Rose Garden met ossenhaas en gamba's in pittige zoete ketjapsaus en eindelijk een nasi Kuning erbij (heerlijk gebakken en op smaak met trassi, sambal en kurkuma. Het likje oestersaus en de geroosterde ui maakt het super van smaak.) Hierbij een verrassende Malbec Reserve, Bodegas Sottano, Mendoza uit Argentinië. Fantastisch wat een wijncombi's, eerder dronk je er bier bij vanwege de sambal, maar die heeft plaats gemaakt voor meer kruiden en daardoor is de wijn toegankelijker.

We sluiten af met Kue Dadar, een gevuld groen pandanflensje met kokos in palmsuiker, mango sorbet en rode peper. Bedenk hierbij een Heaven on Earth, Muscat d' Alexandrië uit Zuid-Afrika, en dan hoef ik u niets meer te vertellen. Wat een Aziatisch feestje! De nieuwe formule is een schot in de roos, Pang! Mijn complimenten voor chefkok Chong en zijn brigade. Op de gavarieerde menukaart staan kleinere gerechten, zodat gasten meer kunnen proeven. Wie komt eten, zal smaken aantreffen uit onder meer de Chinese, Japanse en Indonesische keuken.

Overigens zijn de gerechten die u gewend was ook nu nog gewoon te verkrijgen in het restaurant en afhaalgedeelte. Ik had nog zoveel goeds willen vertellen, maar u moet het zelf maar gaan beleven en vooral genieten van die kleine perfecte gerechtjes naar keuze. Familie Pang: Chapeau!

Aziatische bistro Rose Garden, Schoutenstraat 26, Barneveld, 0342-416365, www.rosegardenbarneveld.nl, info@rosegardenbarneveld.nl.

Maandag gesloten (behalve op feestdagen), dinsdag: 16.00-22.00 uur; woensdag en donderdag: 13.00-22.00 uur. Vrijdag tot en met zondag: 12.00-22.00 uur.

Beoordeling specialiteit van het huis: Preufmenu Rose Garden:


Gebruik lokale ingrediënten: 3 chopsticks 


Gebruikte bereidingstechnieken: 5 chopsticks


Presentatie gerecht: 5 chopsticks


Originaliteit/vernieuwend: 5 chopsticks


Smaak: 5 chopsticks


Bediening en kleding: 5 chopsticks


Bereikbaarheid en parkeren: 4,5 chopsticks


Drank- en spijskaart: 5 chopsticks


Wijn-drank-spijscombinatie: 5 chopsticks


Prijs/kwaliteitverhouding: 5 chopsticks
 

Eindbeoordeling: 5 chopsticks ('vernieuwend en top')


Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques/bestekjes/chopsticks verdienen.