• Pauw Media
  • Het interieur van Chinees specialiteitenrestaurant Camposing in Garderen.

    Pauw Media

St(r)eekproef: Schat aan smaken bij Camposing in Garderen

GARDEREN Chefkok Huub Oudshoorn uit Voorthuizen bezoekt voor de Barneveldse Krant elke twee weken een restaurant in de regio Barneveld. Hij schrijft daarna voor de rubriek St(r)eekproef een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag Chinees specialiteitenrestaurant Camposing in Garderen.

Als ik naar Garderen rijd, voel ik nog meer het verlies en gemis van mijn goede vriend en Gardereen in hart en nieren Cees Hoogeveen. Wat had ik hem graag willen uitnodigen om samen met zijn vrouw Ria aan te schuiven bij mijn bezoek aan Camposing, het Chinese specialiteitenrestaurant. Helaas is hij er dus niet bij, maar de gedachte straks met Ria aan tafel te zitten, geeft ons een goed gevoel.

Wat is Garderen toch een leuk, gezellig, nostalgisch dorp. Als ik dan bij De Bonte Koe rechts het straatje inrijd, word ik gelijk getrakteerd met de schitterend oude verbouwde molen De Hoop. We praten wel over een molen die er al sinds 1434 staat. In 1852 sloeg het noodlot toe en ging hij in vlammen op. Een jaar later werd de molen alweer in gebruik genomen. In 1939 werden De Hoop geheel gemoderniseerd. Er volgden in 1957 en 1971 nog ingrijpende en noodzakelijke restauraties, maar in 2017 staat hij er weer fier en geheel maalvaardig bij. Een pronkstuk van Garderen. 

Het is Chinees oudejaar als ik restaurant Camposing (gouden vesting met een schat) bezoek. Na moeizame momenten om een tafel voor drie personen te reserveren via hun site, komt gelukkig toch alles goed. Ik parkeer mijn auto naast de ingang en geniet eerst nog even van de molen. Ik zie dat er aparte parkeerplaatsen zijn voor het afhalen van gerechten, met daarnaast een mooi terras met z'n dertig zitplaatsen en grote parasols. Zo te zien is het terras vrij nieuw, het is tenslotte voor mij de eerste keer dat ik hier kom. Inderdaad een ´gouden vesting´ met een moderne uitstraling en ik hoop binnen de schat te vinden. 

KROEPOEK Het wordt tijd om naar binnen te gaan met mijn tafelgenote. Een vriendelijke serveerster, die ook gelijk de jassen en m'n hoed een mooi plaatsje geeft in de garderobe, heet mij welkom. Ik vertel over het probleem van reserveren, de serveerster legt uit dat het lag aan een falend boekingssysteem en excuseert zich daarvoor. Ik kies voor de ronde tafel aan het raam. Deze is fraai bedekt met een wit linnen tafellaken en gevouwen linnen servetten. De mooie, moderne sfeervolle inrichting doet niet denken aan een klassiek Chinees restaurant.

Ik zit nog maar nauwelijks aan tafel en mijn tweede tafeldame komt binnen. Na de begroeting neemt zij plaats bij ons aan tafel. Ik ben hartstikke blij dat ze er is. We kletsen gezellig even bij en genieten van ons drankje en ook hier die lekkere kroepoek, krokant, pittig en niet vet. De eigenaar van het restaurant, Chong Man, is druk met de telefonische bestellingen, maar neemt toch tussendoor de tijd om mij en mijn dames te begroeten. Vooral Ria krijgt een extra liefdevol schouderklopje. Ook hij verontschuldigt zich voor het falende reserveringssysteem. Ik besluit om ons culinair te laten verrassen en nodig Chong uit om straks bij de koffie even bij ons aan tafel te komen zitten.

SUSHI Ondertussen druppelen de nieuwe gasten binnen en is het restaurant aardig bezet. De vriendelijke serveerster is Elsbeth Mouw. Zij is al drie jaar hier werkzaam naar wederzijdse volle tevredenheid en is een echte Gardereense, vertelt ze vol trots. Ze vraagt of wij nog iets willen drinken. Daar ik niet weet wat ik voorgeschoteld krijg twijfel ik een beetje. Precies op dat moment komt Chong met de sushi 's aanzetten. Hij plaatst deze op tafel met twee dipsausjes. Ik vraag hem gelijk of hij voor mij een wijn-spijs combi heeft, die de hele dis kan trekken. Hij beveelt een heel mooie rode Italiaan aan: Casa Ripasso. ,,Die past overal bij.'' Ik ben overtuigd en ben zeer benieuwd.

Terwijl de sushi 's ons toelachen, leuk gepresenteerd op lange, smalle, houten bootvormige schaal, komt Elsbeth met het bestek en de chopsticks (stokjes). Daar is Chong alweer met de wijn en terwijl hij deze decanteert (overschenkt) in een glazen wijnkan, vertelt hij welke sushi's er op tafel staan. Het zijn de Dragon Roll met gambavulling en de California Roll inside-out. De vulling is van avocado, komkommer, mango en gemarineerde rettich en is bedekt met licht gelakte zalm en daarna licht gebrand met de brander. Door het décanteren krijgt de wijn veel zuurstof, wat de smaak ten goede komt en waardoor ook eventueel depot (bezinksel) in de fles achterblijft. Ik heb nu al de schat gevonden: wat een combi met de voortreffelijke sushi 's. Een beetje jammer dat het aantal stuks niet deelbaar was door drie. 

SUPER OP SMAAK De rechauds komen op tafel met de warme borden, direct gevolgd door de gerechten. Ik neem het voortouw om eerst de twee visgerechten te proeven en daarna de twee vleesgerechten en mijn twee tafelgenotes zijn het gelukkig met mij eens. Grote gamba 's, pittig gekruid in een krokant jasje met verse roergebakken Chinese groenten, kabeljauwfilet in tempurabeslag (met meel van de molen?) gebakken, een romige kerriesausje met gebakken witlof en bosui, een zalfje, super op smaak en de rode wijn blijft overeind! De mihoen goreng, prima gebakken en aangenaam op smaak, net als de Cantonese rijst die het compleet maakt.

De beurt is nu aan de Kantonese vleesgerechten, mooie medaillons (kleine biefstukjes) van varkenshaas in een zoetzure saus, maar ook het pittige van de verse gember is aanwezig net als de verse geroerbakte groenten, die het gerecht compleet maken. De gemarineerde puntjes ossenhaas en de verse champignons zijn prachtig door de hete wok-wadjan gegaan tot de juiste cuisson (gaartepunt), vervolgens geblust met de sojasaus, alle gerechten lachen ons glimmend toe en tot mijn verbazing blijft de rode wijn ook nu nog steeds overeind. Geweldig. En dat met al die uitheemse specerijen. Een kleine teleurstelling is dat deze mooie Italiaan wel botst met ons toetje, mangoyoghurtijs.

HONGKONG Chong komt met de koffie en schuift bij aan tafel en terwijl Elsbeth ons heerlijk warme doekjes geeft voor de handen, vraag ik hem hoe zijn familie hier terecht is gekomen. Zijn ouders (vader Sou en moeder Ngoi) zijn zo'n veertig jaar geleden vanuit Hongkong via Utrecht en Ermelo in Garderen beland. Zijn oudere zus (Kuen) en broer (Weng Hun) namen 28 jaar geleden de zaak over met tot op heden, Weng Hun in de keuken. Twintig  jaar geleden namen Chong en zijn vrouw Shan het restaurant over. ,,Mijn zus verhuisde naar Harderwijk, waar zij Grand Café Hertog Karel is begonnen. Daarvoor hielp ik mijn zus en broer al in de weekenden en vakanties, het was dus hier niet vreemd voor mij. Wij voelen ons helemaal thuis hier in Garderen. We hebben een zoon en een dochter: beiden op school in Barneveld en met veel talent! Wat denk je van een Chinees, mijn zoon, die in de finale zit van een voorleeswedstrijd in de Nederlandse taal!?'' Het moet toch niet gekker worden hier in Nederland, antwoord ik lachend.

Chong vertelt verder over geregelde opfrisbeurtjes en vernieuwingen om het bedrijf up-to-date te houden, zoals bijvoorbeeld het nieuwe terras twee jaar geleden. Na dat leuke gesprek dank ik ze voor de goede zorgen. Even pinnen bij Elsbeth aan de bar en we gaan vervolgens met een heerlijk gevoel naar huis. Buiten nemen we afscheid van Ria voor we in de auto naar Voorhuizen stappen, super dat ze erbij was.

Chinees specialiteitenrestaurant Camposing, Oud Milligenseweg 7, Garderen, 0577-462288, info@camposing.nl, website: www.camposing.nl Openingstijden: maandag gesloten (met uitzondering van feestdagen), dinsdag tot en met donderdag: 16.00-22.00 uur; vrijdag tot en met zondag 12.00- 22.00 uur.

Beoordeling specialiteit van het huis: Tjiel Yim Ha, Ka Lie Yu, Kantonese Goe Low Yuk en ossenhaas 

Gebruik regionale ingrediënten: 2,5 chopsticks

Toepassing bereidingstechnieken: 4 chopsticks

Presentatie gerecht: 4 chopsticks

Originaliteit: 4 chopsticks

Smaak: 4,5 chopsticks

Bediening: 5 chopsticks

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4,5 chopsticks

Drank- en spijskaart: 4 chopsticks

Wijn-spijscombinatie: 4,5 chopsticks

Prijs-kwaliteitverhouding: 4 chopsticks

Chinees specialiteitenrestaurant Camposing is beoordeeld met gemiddeld 4 chopsticks (hoog niveau) Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques, bestekjes of chopsticks verdienen.