Strijkvrije overhemden; hoe zit dat?

Advertorial

Strijkvrije overhemden; een genot voor iedere man die niet van strijken houdt. Mannen die overhemden dragen, weten dat strijken een vervelend klusje kan zijn. Zeker in de ochtend wanneer je haast hebt. Een oplossing hiervoor zijn strijkvrije overhemden. Maar zijn deze overhemden wel echt zo strijkvrij als de leverancier zegt? Zijn de overhemden met een speciaal middel behandeld waardoor ze strijkvrij zijn? En zijn er bij bepaalde voorwaarde bij het wassen van dit overhemd? Interessant? Lees dan snel verder!

Hoe worden strijkvrije overhemden gemaakt?

Strijkvrij overhemden worden gemaakt met een luchtige weving en af en toe een synthetisch draad er doorheen geweven. De synthetische draad kan wel als een nadeel worden gezien, want hierdoor ademt de stof minder goed. Als je al strijkvrije overhemden draagt ben je wellicht bekend hiermee. De transpiratielucht blijf hierdoor een beetje in het overhemd zitten.

Vervolgens wordt de stof behandeld met een chemisch goedje. Dit wordt gedaan door de stof onder te dompelen in een chemisch ‘badje’. Door het chemische bad wordt de stof strijkvrij. Interessant detail: In 2010 heeft de New York Times een onderzoek gehouden naar de strijkvrijheid van overhemden. Bij meer dan 10 van de 160 geteste overhemden werden toxische niveaus gevonden van de stof formaldehyde.

Als gevolg van dit onderzoek is de behandeling enigszins aangepast. Tegenwoordig ondergaan de meeste overhemden een ‘mild’ chemisch badje om enige strijkvrijheid te creëren.

Een techniek die ook wel eens wordt toegepast is het weven onder spanning. Een katoenen draad wordt wat onder druk gezet (gespannen) en wordt op dat moment snel vast geweven. Dit zodat er enige spanning op de draad blijft staan. Hierdoor wil de stof zich telkens terugplooien in de originele strijkvrij houding. Waardoor het overhemd na het wassen er netjes uit ziet.  

100% strijkvrije overhemden bestaan niet

Er zijn verschillende soorten overhemden merken die pretenderen dat 100% strijkvrije overhemden niet bestaan zonder concessies te doen. Een van deze merken is bijvoorbeeld Eton. Eton: “Er is één belangrijke reden waarom wij geen volledig strijkvrije overhemden maken: ze zijn niet ademend.”. Overhemden die strijkvrij zijn gemaakt met ammonia kunnen de strijkvrijheid al na 10-20 wasbeurten verliezen.” Jacques Britt geeft als merk ook eerlijk aan strijkvrij te benaderen. En dat lijkt de juiste opmerking.

Strijkvrije overhemden: is het een goede investering

Als je alle minuten en uren zou optellen die je besteedt aan het strijken of het laten strijken. Niet eenmaal, maar vermenigvuldigt met het aantal keer dat je overhemd wordt gewassen dan kom je op een behoorlijk aantal. Wanneer je deze tijd afzet tegen een uurtarief van een schoonmaakster, strijker/strijkster of stomerij dan kom je op een aardig bedrag. Stel je investeert dit bedrag als extra budget' bij je volgende aankoop van een (strijkvrij) overhemd: dan is het de investering wel waard.

Hoe was je een strijkvrij overhemd?

Het strijkvrije karakter van een overhemd wordt het beste behouden door het direct nat op te hangen na het wassen. Het gewicht van het water en het overhemd trekt de stof naar beneden: het wordt strakgetrokken. De kreukels die in de was ontstaan verdwijnen dan langzaam. Bij overhemden die gemakkelijk strijkbaar zijn werkt dit ook enigszins. Andere aandachtspunten zijn:

  • De overhemden niet heter wassen dan 40 graden. Voor de meeste was is 30 graden al heet genoeg. Op het labeltje in de zijkant van het overhemd staat vermeld op hoeveel graden je het overhemd kan wassen.
  • Centrifugeer de overhemden op maximaal 600 toeren;
  • Sla het shirt goed uit en hang het te drogen op een hangertje;
  • Stop de wasmachine niet te vol. Halfvol is het beste.

Samenvattend

Strijkvrije overhemden lijken wel te bestaan, maar er zitten mogelijke enkele nadelen aan. De stof is soms open geweven en daarmee wat dunner. Of de stof heeft een chemische wassing ondergaan. Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in strijkvrije overhemden? Kijk dan op overhemden.com: strijkvrije overhemden en kies uit meer dan 1000+ strijkvrije overhemden.