• Jannes Bijlsma

Toekomst Hema's ongewis

BARNEVELD/VOORTHUIZEN De toekomst van de Hema-vestigingen in Barneveld, Voorthuizen en Scherpenzeel is ongewis. Franchisehouder Henk-Jaap van der Woude van de drie filialen ligt in de clinch met het hoofdkantoor van de Hema.

Jannes Bijlsma

Dat steggelt al jaren met zijn zelfstandig winkeliers over wie welke kosten precies op zich moet nemen. Hema telt ruim 250 franchise-filialen van de in totaal ruim 740 winkels, waaronder die in Barneveld, Voorthuizen en Scherpenzeel. Enkele jaren geleden was er al onenigheid tussen beide partijen over de verdeling van leveranciersbijdragen. Eind 2015 werd de zaak geschikt nadat Hema de ondernemers 23 miljoen euro betaalde.

Nu is er al maanden onenigheid over wie welke kosten van de internetverkopen op zich neemt. Hema vond dat de franchisehouders financieel meer moesten bijdragen aan de e-commerce dan zij deden. Op hun beurt wezen de winkeliers - verenigd in de VAB (Vereniging van Aangesloten Bedrijven Hema), op afspraken die daarover in het verleden zijn gemaakt. Die werden door de beide partijen verschillend geïnterpreteerd.

RECHTSZAAK Om te bepalen wiens interpretatie de juiste is, maakte de belangenvereniging vorige maand de gang naar de rechtbank in Amsterdam. Hierin trok het VAB-bestuur op samen met Warenhuis Barneveld b.v., het bedrijf van Van der Woude dat de Hema-formule afneemt van het hoofdkantoor, en een onbekende derde eiser. De eisers wilden niet betalen voor de webshop-kosten, zolang Hema die niet goed onderbouwde.

Hema eiste op haar beurt dat de overeenkomst met de gemaakte afspraken zou worden ontbonden. Bovendien verlangde het hoofdkantoor een terugbetaling door Warenhuis Barneveld b.v. van ruim 82.000 euro. De rechtbank ging grotendeels mee met de interpretatie van de franchisenemers: Hema mag bij de kostenberekening over de jaren 2012 tot en met 2015 niet afwijken van de eerder afgesproken criteria en Warenhuis Barneveld b.v. hoeft geen geld terug te betalen.

CONTRACTEN OPGEZEGD Afgelopen week meldde het Financieel Dagblad dat Hema de winkelcontracten heeft opgezegd van de bestuurders van belangenvereniging VAB. De krant zocht bij de Kamer van Koophandel uit dat deze bestuursleden samen zo'n 24 filialen hebben, waaronder die in Harderwijk, Weert, Dronten en Nunspeet.

Die laatste vestiging is in handen van Henk-Jaap van der Woude, die dus ook de filialen in Barneveld, Voorthuizen en Scherpenzeel leidt. Van der Woude wil tegenover deze krant geen mededelingen doen over het geschil met het hoofdkantoor. Ook dat hoofdkantoor zelf wil niet reageren.