'Uitzicht op de Himalaya maakte alles goed'

BARNEVELD ,,Ik ben meerdere malen in India geweest. Daar verwelkomen ze mij steevast als 'mister Vas', hoe vaak ik ze ook corrigeer", vertelt Barnevelder Jacco Vos lachend. Hij is voor zijn werk in landen als Brazilië, Maleisië en Rusland geweest. ,,Ik kom op plekken waar je als toerist niet snel zou komen. Meestal heb ik vooraf geen idee waar ik precies terechtkom."

Lieke van der Made

Als monteur werkt Vos onder meer mee aan de bouw van windmolens, voor fabrikant Lagerwey in Barneveld. Daarnaast zijn ook Unikon en WSP uit Overberg opdrachtgevers die in het buitenland actief zijn. ,,Vaak gaan we met twee of drie monteurs naar het buitenland, maar in je eentje op reis gaan vind ik ook mooi. Je bent dan helemaal op jezelf aangewezen, wordt met een pakketje tekeningen in het diepe gegooid. Regelmatig op plekken waar de lokale bevolking geen woord Engels spreekt. Met handen en voeten probeer je dan duidelijk te maken wat je bedoelt." Zo was Jacco in Maleisië ooit een halve dag op zoek naar een bepaald boutje, dat hij nodig had voor een klus. ,,Na lang zoeken, vond ik er één. Dat boutje heb ik uiteindelijk kunnen ruilen voor een sigaret."

ATTRACTIE Vaak krijgt hij in het buitenland te maken met grote cultuurverschillen. ,,Soms hebben de lokale bewoners nog nooit een blanke man gezien. Daarbij ben ik ook nog eens blond. In India ging ik op een vrije dag naar een waterval kijken met een collega, waar ook aapjes rondliepen. Wij kwamen daar als toerist, maar uiteindelijk waren we zelf de grootste attractie. Iedereen wilde met ons op de foto. In datzelfde land had ik een keer een ongeluk met een tuk-tuk, die tegen onze auto aan was gereden. Dat was vlakbij de grens met Nepal. Toen er een schoolklas met kinderen langsliep, keek iedereen naar binnen omdat er blanken in de auto zaten. Dat was wel ongemakkelijk, maar het uitzicht op de Himalaya de volgende ochtend maakte weer een hoop goed."

Ook onder werktijd zorgen de cultuurverschillen voor grappige momenten. Jacco: ,,Veiligheidsmaatregelen die in Nederland heel vanzelfsprekend zijn, kennen ze in sommige landen niet. In Maleisië gaf ik een keer een training aan een groep mannen, waarbij ik ze veiligheidshesjes gaf. Ze wisten totaal niet wat ze ermee moesten. Ook de portofoons vonden ze heel raar. Dat vind ik zo mooi; ze vinden alles wat je als westerling doet heel interessant."

ARMOEDE Toch ziet Jacco tijdens zijn werkreizen ook minder leuke dingen. ,,In Rusland zag ik heel veel armoede, net als in Polen. Daar kreeg ik een kopje koffie van een straatarme man, die eigenlijk niks kon missen. Hoe dankbaar ik ook was, de koffie was echt niet te drinken. Ik kreeg het niet weg", lacht hij. ,,In oktober staat Dubai op de planning, daar zal het weer heel anders zijn."

CLICHÉ Ondanks de leuke gebeurtenissen die hij meemaakt in het buitenland, kleven er ook nadelen aan zijn afwisselende werk. ,,Als ik thuis ben en mijn vrouw Dorien voorstelt om uit eten te gaan, denk ik vaak 'alsjeblieft niet'. In het buitenland ga ik bijna altijd uit eten; thuis eet ik liever een keer aan mijn eigen keukentafel."

Daarnaast mist Jacco als hij weg is de momenten met zijn gezin. ,,Als ik veel weg ben staat mijn sociale leven op een laag pitje. Dan mis ik verjaardagen en andere sociale activiteiten. Gelukkig houdt Dorien de boel draaiende. Zonder haar zou het allemaal niet lukken." Langer dan drie weken gaat de Barnevelder dan ook niet op reis. ,,Daar ligt voor mij de grens. Ik wil wel bij mijn gezin kunnen zijn. Als ik op reis ben, skype ik elke avond rond etenstijd met hen. Voor je gevoel ben je dan bijna weer thuis. Het mooiste van gaan, is terugkomen. Het is een cliché, maar er is geen woord van gelogen."

Dit artikel verscheen dinsdag 25 april in het magazine Hup Barneveld Hup! over internationaal ondernemen