• Edward Doelman

Van Vliet gooit roer om en gaat maaltijden verkopen

GARDEREN Als uitgever van vakbladen zag Hans van Vliet decennialang vooral vergaderruimtes, computers en heren met stropdassen. Al deed hij dat werk met plezier, anno 2017 gooit hij het roer om. ,,Dit voelt een klein beetje alsof ik het leven van een cowboy instap", lacht de 60-jarige ondernemer, die werkt vanuit Garderen. Van Vliet start deze maand in de gemeente Barneveld en Putten met de verkoop en bezorging van koelverse maaltijden.

Edward Doelman

 

Hij wil 'geen vierkante ogen meer', maar vrijheid, contact met mensen en wat creativiteit. Van Vliet ziet dus vooral voordelen van z'n nieuwe job, al erkent hij dat dit maar tot op zekere hoogte is. ,,Ik heb de voorbije weken met een collega meegelopen die elders in het land hetzelfde werk doet. Reken maar dat je soms flink door moet pezen om alle bestellingen op tijd af te leveren." Juist het sociale aspect trekt Van Vliet. ,,Veel ouderen hebben doordeweeks weinig aanspraak. Als ik de maaltijden breng, hoort daar een gezellig praatje bij. En als het nodig is, help ik de mensen bij het opwarmen of zet ik het eten voor ze in de koelkast."  

Van Vliet wordt franchisenemer bij 'Eten met Gemak', dat naar eigen zeggen een breed assortiment aan koelverse maaltijden levert. ,,Van Hollandse pot tot pittig Aziatisch en van vegetarisch tot glutenvrij", schetst Van Vliet. Het betreft geen diepvriesmaaltijden, maar eten dat in de magnetron of oven opgewarmd moet worden. ,,Zelf vers koken is weliswaar de gezondste optie, maar steeds meer mensen komen bij andere opties uit. Dat heeft ook te maken met de maatschappelijke ontwikkelingen. Het overheidsbeleid is er bijvoorbeeld op gericht dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, maar lang niet alle senioren zijn in staat om zelf voor een gezonde maaltijd te zorgen. Ook na een verblijf in het ziekenhuis kampen mensen met dit probleem."

 

OPBOUWEN VANAF NUL De maaltijden van Van Vliet worden bereid door Eetgemak, dat maaltijden verzorgt in ziekenhuizen, verpleeghuizen en soortgelijke instellingen. ,,De particuliere markt is een nieuwe markt die ze met franchisers willen bedienen. Toen ik dit op het spoor kwam, was ik meteen enthousiast." Naar eigen zeggen was Van Vliet het kantoorleven beu. Dan met zelfspot: ,,Nu word ik een kleine krabbelaar in maaltijden. Ik moet dit echt van de grond af opbouwen en heb geen idee in hoeverre dit zal aanslaan. Maar dat is ook de charme van deze stap."

In eerste instantie gaat Van Vliet zich richten op verkoop en bezorging in de gemeente Barneveld en Putten. Later volgen Ermelo, Nijkerk en Apeldoorn. Naast ouderen mikt hij ook op jonge alleenstaanden, tweeverdieners en bedrijven, waar het tempo van het leven juist weer hoger ligt.

Hier komt ook het stukje creativiteit om de hoek kijken, zo blijkt. Van Vliet komt met een nieuwe term op de proppen: de overwerkmaaltijd. ,,Bij veel bedrijven moet regelmatig overgewerkt worden, maar in de meeste gevallen zijn werknemers dan aangewezen op friet of de lokale Chinees. Dat is natuurlijk aantrekkelijk, maar lang niet iedereen is daar gelukkig mee. Mijn doel is om te zorgen dat er straks bij die bedrijven ook een paar overwerkmaaltijden van mij in de bedrijfskoelkast liggen. Met een relatief gezond alternatief scoort een werkgever punten", zo is de stellige overtuiging van Van Vliet.