• Marij (54), Bill (60) Marsden met zoon Sander.

    Pauw Media
  • ,,Het huis was ontzettend goed onderhouden.''

    Pauw Media
  • Buiten is veel werk verricht.

    Pauw Media

Verhuisverhalen: 'Uitkijken op de paarden is zó fijn'

VOORTHUIZEN Direct aan de Veluwse bossen ligt verscholen de honderd jaar oude woonboerderij van familie Marsden. Marij (54), Bill (60) en hun zoon Sander (Jan Willem is het huis uit, red.) wonen sinds een jaar in Voorthuizen met paarden, konijnen, kippen én poes.

Linda van Maanen

Ze woonden in Hilversum, maar verlangden naar een huis in het buitengebied. ,,We zijn heel graag buiten, de natuur in, ruimte, groen. We wilden per se aan de rand van het bos wonen, waar onze paarden bij ons aan huis konden staan. Tegelijk moest onze nieuwe woning niet ver van Hilversum zijn, omdat daar ons eigen bedrijf in arbodienstverlening is gevestigd", legt Marij uit.
Ze bekeken in eerste instantie de naastgelegen woning. ,,Toen bleek dit huis ook te koop te zijn en stapten we hier naar binnen. Binnen vijf minuten wisten we het al. Dit is óns huis. We vonden het een wonder dat deze woonboerderij nog te koop was. Dit huis heeft ons ook uitgekozen, het moest gewoon zo zijn", zegt Marij enthousiast. De aankoop liep prettig met Annemiek Arends van Midden Nederland Makelaars.

NATUUR TERUGHALEN Het sfeervolle huis aan de Meeuwenveenseweg in Voorthuizen staat op ongeveer 1 hectare grond. Op het terrein liggen onder meer een bakhuis (nu een bijkeuken), een carport in de hooiberg, tuinkas, een uniek tbc-huisje en verschillende schuren. ,,Het huis was ontzettend goed onderhouden. We hebben binnen alleen een nieuwe, duurzame kachel geplaatst en beneden een wc beneden gemaakt waar tegelijkertijd ook onze boekenkast staat. Boven hebben we van twee slaapkamers één grote gemaakt. De natuurstenen vloer, keuken, de authentieke opkamer; dat hebben we allemaal zo gelaten. Buiten is er wél veel werk verricht. We hebben het helemaal opengemaakt, allemaal struiken eruit gehaald. Het uitzicht over het land moest terug, zodat je de natuur kunt zien. Het gras was helemaal verbrand, dus daar is enorm veel tijd en energie in gaan zitten. Verder hebben we fruitbomen aangeplant. De veranda en het tbc-huisje hebben we zo gelaten. In dat huisje werden vroeger tbc-patiënten verpleegd. Het is nu een heerlijke leesruimte, hoewel ik er nog niet veel tijd voor heb gehad", lacht Marij.

PAARDEN Waar vooral in is geïnvesteerd, is die comfortabele paardenstal. Hier kunnen hun geliefde paarden, vier IJslandse paarden plus een Shetlander, in- en uitlopen. Marij rijdt samen met haar zoon regelmatig wedstrijden naast de wekelijkse trainingen. ,,Dat onze paarden nu bij ons eigen huis lopen, is fantastisch. En de binnenbak van ruitervereniging De Veluweruiters is hier letterlijk om de hoek, dat is ook erg fijn. Ook is er heel goed contact met Stal Jacobs. Wij komen hier niet vandaan, maar als je ziet hoeveel hulp wij krijgen van de zoon van de manegehouder. Daar zijn we enorm blij mee. Wat nu alleen nog op de planning staat, is de metamorfose van de carport in een schuur mét logeerkamer."

BOODSCHAPPENLIJSTJE ,,Mijn favoriete plekken zijn toch wel de hottub en veranda. Of het nu vroeg of laat in het seizoen is, maakt niet uit. Je kijkt naar buiten over de weilanden en ziet je eigen paarden lopen. Dat is zó fijn. Ja, we zijn superblij dat we dit huis hebben gevonden. Het is ook nog eens gelijkvloers met het oog op de toekomst. Het enige dat je misschien nu meer moet doen, is het plannen van je boodschappen. In de stad ga je even snel terug voor een vergeten boodschapje. Goede boodschappenlijstjes maken dus."

Aangeboden door: Midden Nederland Makelaars