• Wouter van Dijk

'We hebben nog geen vijf minuten spijt gehad'

BARNEVELD ,,Enerverend, zo noemen ze dat." Aan het woord is Kitty Schueler, die dit voorjaar samen met haar man Rien restaurant Het Groene Pandje van de hand deed, maar nog dagelijks in het centrum van Barneveld te vinden. Twee dagen per week is Schueler werkzaam in De Zuivelhoeve, de rest van de week is ze centrummanager. Met de genomen beslissingen is zij zeer content. ,,Rien en ik hebben nog geen vijftien minuten spijt gehad."

Edward Doelman

Dat zegt Schueler over de verkoop van Het Groene Pandje aan Jesse Madern. Na 25 jaar vond het paar het goed geweest. ,,We hadden er nog plezier in, maar we wisten dat onze kinderen het restaurant niet over wilden nemen. Daarom hebben het in de verkoop gezet. We zien wel wat er op ons afkomt, dachten we. In elk geval wilden we niet in de positie komen dat we over een aantal jaar de zaak moesten verkopen, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen. Maar dat Jesse zo snel op de stoep stond, dat hadden we ook niet verwacht."

Madern nam Het Groene Pandje over, maar binnen de kortste keren zat Schueler alweer vol met werk. ,,Ik wilde graag blijven werken en kwam bij De Zuivelhoeve terecht. Dat heeft ook raakvlakken met het werk in de horeca. Ook hier probeer je mensen in de watten te leggen en speelt lekker eten een belangrijke rol. En het leuke is dat ik op deze manier weer veel bekende gezichten tegenkom."

Maar daar bleef het niet alleen bij. Ook Jan Joosten, voorzitter van de Barneveldse Middenstands Vereniging, meldde zich bij Schueler. Hij was op zoek naar een nieuwe centrummanager nadat Yvette Woestenenk die functie net voor de zomer neerlegde. ,,Ik heb daar even goed over nagedacht, maar uiteindelijk ben ik de uitdaging aangegaan. Ik ben trots op het dorp en wil om die reden een steentje bij te dragen. Daar doe ik mijn stinkende best voor."

Voordeel is dat Kitty Schueler lange tijd zelf een zaak in het centrum had. ,,Ik kan mij goed verplaatsen in de belangen en wensen van winkeliers", vermoedt ze. Waar de nieuwe centrummanager nog wel aan moet wennen is het samenspel met de gemeente. Schueler is gewend aan het ondernemerschap. ,,Ik overlegde met Rien en vervolgens voerden we dat in de praktijk uit. Ik merk dat het soms wat meer tijd kost om bijvoorbeeld te overleggen met een afvaardiging van de gemeente. Of wat je allemaal moet vastleggen in een vergunningsaanvraag. Maar de contacten met de gemeente zijn gelukkig goed. " Het centrummanagement gaat voor volgend jaar ook aan de slag met nieuwe activiteiten, zo vertelt Schueler. Het plan is om op een zaterdag in mei een korendag te organiseren. ,,In en om Barneveld hebben we zoveel koren. Het is voor hen leuk om op zo'n dag een groot publiek te bereiken. Andersom levert muziek en zang ook veel gezelligheid."

Zo was 2017 voor Rien en Kitty Schueler het jaar waarin er veel beslissingen genomen zijn. ,,Maar het was allemaal weloverwogen en zijn gelukkig met hoe die uitgepakt zijn. Jesse doet het ook geweldig met Het Groene Pandje." De verkoop van hun restaurant betekent dat er meer ruimte is voor het sociale leven. ,,25 jaar lang hebben we op feestdagen en in weekenden gewerkt. Dat we volgende week met de kerstdagen helemaal vrij zijn, daar gaan we extra van genieten."