• Bram van den Heuvel

Zo kies je de juiste wijn voor de feestdagen

BARNEVELD Bij Erkens Drankenspeciaalzaak in Barneveld kun je terecht voor meer dan tweehonderd verschillende wijnen. Voor elk budget en gerecht is er een passende wijn. Wijn en spijs hebben een enorme invloed op elkaar. In de meest ideale situatie bereik je dat zowel het eten als de wijn beter gaat smaken, 1+1=3. De juiste keuze maken voor de feestdagen? Deze 4 tips van wijnkenner Ben Erkens helpen je op weg.

1. Breng het smaakgehalte in balans
Bij eten met veel smaak hoort een wijn met een hoog smaakgehalte. Als die balans ontbreekt, proef je het eten of de wijn niet meer.

2. Houd rekening met het mondgevoel
Je hebt er wellicht nog nooit bij stilgestaan, maar een gerecht kan strak of filmend (romig) aanvoelen in je mond. Bij romige of zoete gerechten past een 'filmende' wijn. Zou je hier voor een te ‘strakke’ wijn kiezen, dan zal deze in de combinatie onaangenaam zuur worden.

3. Frisse en rijpe smaken
Combineer een fruitige wijn alleen met een gerecht met fruitige tonen. Kies bij een gekruid gerecht voor een wijn met een kruidig karakter.

4. Complex bij complex
Bestaat het gerecht uit meerdere complexe smaken? Kies dan voor de combinatie met een complexe wijn met meerdere smaaklagen.

Ervaar de meerwaarde van die extra euro
Voor elke fles wijn bedragen de vaste kosten (verpakking, logistiek, accijns, enz) ongeveer 2,50 euro. Koop je een fles van 5,00 euro, dan betaal je puur voor de wijn dus eigenlijk slechts 2,50 euro. Als je de helft meer betaalt voor de fles, 7,50 euro, dan krijg je dus zomaar twee keer zoveel wijn. Vooral in de categorie wijnen van 5 tot 15 euro zie je dat de kwaliteit enorm stijgt bij elke euro die je extra besteedt.

Probeer eens wat anders
Vaak valt de keuze al snel op een bekende wijn uit Italië of Argentinië, maar probeer bijvoorbeeld ook eens een wijn uit Portugal of Frankrijk. Bij Frankrijk denken veel wijndrinkers vooral aan de duurdere wijnen uit de regio´s Bordeaux en Bourgogne, maar dit land heeft veel meer te bieden. Vooral in Zuid-Frankrijk is de kwaliteit-prijsverhouding uitstekend.

Meer informatie: Erkensdranken.nl (gratis bezorging vanaf 6 flessen in Barneveld en directe omgeving).

Drie verrassende wijnen voor rond de feestdagen

Ricchi Cornalino
Deze zachte en redelijk volle rode wijn uit Lombardije (Italië) is mooi van geur en heeft een lange afdronk. Gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot, beide 50%. Lekker om zo te drinken of in combinatie met rood vlees.

Chablis
Een bijzondere droge witte wijn uit Frankrijk voor de echte liefhebber. Fris en mineralig. Gemaakt van Chardonnay, maar een wijn met een geheel onovertroffen smaak. Lekker als aperitief. 

Salentein Numina Syrah
Een Argentijnse wijn van uitzonderlijke klasse. Stevige, soepele rode wijn met tonen van zwarte bessen/pruimen en een lichte kruidigheid. Minder bekend dan de Salentein Numina Malbec, maar zeker het proberen waard. Heerlijk bij vleesgerechten.